Beszámoló az ALPHA-VET Kft., a Kiséri Állatorvosi Rendelő, valamint a MEOESZ által szervezett Tenyésztői Konferenciáról

2017. október 13-án került sor a Konferencia a tenyészkutyák egészségéért, a tenyésztés sikerességéért című rendezvényre, amelynek az Alpha-Vet Kft. budapesti székházának konferencia terme adott otthont.

A konferencia célja az volt, hogy a tenyésztők által felvetett állategészségügyi problémák, amelyet a Kiséri Állatorvosi Szemészettel foglalkozó rendelő budapesti munkatársai az elmúlt másfél évben összegyűjtöttek, a különböző szakterületek specialistái által megválaszolására kerüljenek. Nemcsak a szemészet tárgykörében érdeklődtek a tenyésztők, hanem érdekelte őket a takarmányozás, a parazita elleni kezelések, a genetikai betegségek valamint az anatómia kérdései is. Ezért ez a tenyésztői konferencia lényegében, időkorlátok segítségével megpróbált választ adni az elmúlt másfél évben gyűjtött kérdések halmazára, ill. próbálta azt feldolgozni. Egy egész napos, hosszú együttlét alatt a tenyésztőkkel együttesen jöttünk arra rá, hogy nekünk, állatorvosoknak is milyen fontos a kapcsolattartás, a folyamatos visszajelzés a tenyésztők által észlelt egyes fajtákra jellemző problémakörök megismerése. A megnyitó után, amelyet Dr. Szetmár István Igazgató Úr tartott elkezdődött a konferencia.

Élményszámba ment a táplálást, allergiát, allergia tárgykörét feldolgozó előadás az ALPHA-VET Kft. részéről  Dr. Berkényi Tamás állatorvos, Eukanuba Academy, Spectrum Brands tolmácsolásában,  valamint rendkívül nagy érdeklődést keltett az Állatgyógyászati Kft. részéről delegált szakértő kolléga , Dr. Tilly Péter, aki a különböző ekto-, endo-  parazitózisokról tartott előadást.

Professzor Zöldág László előadása a genetikai betegségek terén, olyan érdeklődést váltott ki, amely után a következő előadás megkezdése hosszan eltolódott. Azt kellett ajánlani az érdeklődőknek, hogy a konferencia befejeztével folytassuk a beszélgetést, hiszen még jó néhány érdekes előadás van hátra.

A szemészeti tárgyú vizsgálatok értékelése, a szemészeti szűrésről szóló előadás egy nagy adatbázis értékelésének az eredménye volt. Erről előadott tájékoztató szintén sok kérdést vetett fel és együttműködő szándékot jelzett az előadó felé a tenyésztők irányából. A szünetekben, a konferencia terem mellet található szemészettel foglalkozó rendelő eszközállományát tekinthették meg az érdeklődök, valamint az eszközökkel folyó vizsgálatok menetét is.

Az anatómia és a sztenderd összehasonlító előadása Dr. Lorászkó Gábor Egyetemi Docens Úr részéről egy teljesen új aspektusból mutatta meg, még nekünk, állatorvosoknak is a helyes kifejezések, a nyelvi fordulatoknak a fontosságát és ismeretének szükségességét.

Lehetőség volt a konferencia előtt, hogy válasszanak egy tenyésztők által fontosnak tartott kérdéskört és egy előadót. Dr. Fux Attilára esett a tenyésztők választása, aki a csípő ízületi diszpláziát, a térd ízület és a könyök ízület elváltozásait, kezelési módját, ezeknek a betegségeknek a felderítését tárta fel, hatalmas képi anyaggal, rendkívül érdekes előadás keretében.

A konferencia végén szűnni nem akaró kérdésözön árasztotta el az ott lévő előadókat. Egyértelműen adott volt a válasz, hogy ezt a konferenciát folytatni kell.

Köszönet az ALPHA-VET Kft. vezetőségének azért, hogy megteremtették a konferencia lehetőségét, a MEOESZ vezetésének, dolgozóinak segítségét, valamint minden munkatársnak, akik a konferencia létrejöttéhez hozzájárultak.

Dr. Dobos András címzetes egyetemi docens