Szemészeti szűrővizsgálatok

Az állatorvosi szemészet rendkívül gyorsan fejlődő tudományág. Ebben a tudományágban használatos eszközök az állattartók, kutya-macska barátok, tenyésztők számára rendkívül sok segítséget tudnak nyújtani. Lehetőség van arra, hogy az eddig fel nem deríthető, de az állatok látását károsító betegségeket felismerjük, ha mód van rá kezeljük, operáljuk, ill. tanácsot adjunk a tenyésztők számára.

Az állatorvos tudományban, a genetika együttműködése kapcsán az öröklődő szembetegségek felismerése, diagnosztizálása rutin eljárássá vált rendelőnkben.

Rendelőnk felszereltsége: Optikai Coherencia Tomográf, ERG, digitális réslámpa, ophtalmoszkóp, szemészeti ultrahang lehetővé teszi a szem minden rétegének valós idejű vizsgálatát és az ott megjelenő betegségek felderítését.

Az öröklődő betegségek elnevezésről mi másként gondolkodunk, mint a szemészettel foglalkozó állatorvosok nagy része. Ennek oka, hogy rendelőnk Közép- Európában egyedülálló felszereltséggel rendelkezik. A betegségek felderítése, a kapott eredmények kiértékelése sokkal pontosabb eredményt tud mutatni.

A szemészeti szűrések kapcsán rendelőnk alapkutatás szintjén kapcsolódik ezekhez a kutatásokhoz.  Az általunk szervezett nemzetközi szemészeti konferenciákon a világ egyik vezető genetikus kutatója adott elő.

A vizsgálataink, szemészeti szűréseink, a szaruhártya elfajulásokra, anyagcsere rendellenességekre, az elülső csarnok vizsgálatára (glaukóma felderítés), szivárványhártya vele született rendellenességeire, a lencse vizsgálatára (katarakta) vele született rendellenességek megállapítására, sugártest vizsgálatára terjed ki.

 

Szemnyomásmérés – glaukóma vizsgálat

 

Funduskamera – szemfenék vizsgálat

 

OCT vizsgálat

 

szaruhártya – szivárványhártya – csarnokzug

 

retina

 

retina

 

retina

 

ERG vizsgálat

 

Digitális réslámpa

 

Európában egyedülálló módon OCT Optikai Coherencia Tomográffal a szem minden rétegére kiterjedő valósidejű szövettani vizsgálatot tudunk üvégezni és ennek segítségével meg tudjuk állapítani, hogy degenerációban, retina elfajulásban, vagy annak valamelyik változatában érintett-e az állat.

 A PRA betegség diagnosztikai vizsgálata szövettani szinten sehol másol Európában nem végezhető el, csak nálunk ERG vizsgálattal kiegészítve.  Az OCT vizsgálat – amelyet Önnel együtt végzünk el – a szaruhártyát, amely (0,5 mm vastag) 10 cm-re nagyítja fel, így annak minden rétegét (endotel sérülés, stróma, kialakult fekély mélysége) vizsgálni tudjuk. Ekkor megtörténik a csarnokzug nyitottságának a vizsgálata, amelynek segítségével mi meg tudjuk állapítani, hogy fajta jellegre jellemzően van-e glaukóma hajlam. Meg tudjuk állapítani a csarnokzugba beterjedő daganatot és a csarnokzug veleszületett szűkületét. Így a glaukóma szemészeti szűrés rendkívül nagy pontossággal elvégezhető és amennyiben szükség van rá a glaukómát előidéző okokat hagyományos és lézersebészeti módszerekkel meg tudjuk operálni. A szivárványhártyára jellemző elváltozások, daganatok, PPM felderítése, lézeres műtéti megoldása szintén azonnal elvégezhető. A katarakta lehet veleszületett un. juvenális katarakta, szerzett (pl.: cukorbetegség, gyulladás, toxikózis), ill. a glaukómához kapcsolódva is kialakulhat. Ezek felderítése szemészeti vizsgálataink során megtörténik, és a legmodernebb phacoemulsigatorral végezzük el.

A műtét előtt ERG, ill. szemészeti ultrahang vizsgálat is történik.  Ezek a vizsgálatok a betegség megállapításon kívül szemészeti szűrővizsgálatok részét is képezik.

Az állatorvosi szemészet legújabb diagnosztikai eljárása a retina vizsgálata, amelyet lehet végezni trans pupillárisan digitális funduskamerával, biokuláris opthalmoszkóppal, réslámpa biomikroszkóppal, szemészeti ultrahanggal. Ezen vizsgálatokat a tulajdonossal együtt végezzük, azt nyomon követhetik, számítógépen az eredményeket rögzítjük, melyet a tulajdonosnak, tenyésztő szervezetnek át tudnak adni és szemészeti szűrővizsgálatként is megfelelő eredményt kapnak.

A retina vizsgálata pupillatágítással történik, amikor is a digitális réslámpa, fundus kamera a szemfenéki képet, az artériák, retinák, látóideg főkavitációját azonnal megmutatják.

Megfelelő gyakorlat mellett következtetéseket lehet levonni a retina elfajulására, de a retina valós állapotát csak Optikai Coherencia Tomográf (OCT) és ERG vizsgálattal lehet felderíteni. Ezekkel a készülékekkel a retina különböző sejtrétegeinek vastagságát, inger válaszát lehet meghatározni. Meg lehet állapítani a retina elfajulását, a retina degenerációját, a retina sejtrétegeinek károsodását.

 Rendelőnkben ezek a készülékek Európában egyedül álló módon állnak az Önök rendelkezésére. Fontos az is, hogy az eredményeket helyesen értékeljük.

A genetikai vizsgálat eredménye nem betegség megállapítására szolgál. Különösen a PRA betegség tekintetében teljesen valótlan információk vannak a köztudatban.

A PRCD gén vizsgálata csupán egy vizsgálati metodika, és legalább 18 olyan génhely van, amelyek károsan befolyásolhatják a retina működését.  A PRCD génre irányuló vizsgálat egyetlen egy olyan fehérje jelenlétét detektálja, amely által okozott károsodás nincs pontosan felderítve és azt hinni, hogy ennek a vizsgálatnak a pozitív eredménye mindenképpen vaksághoz vezet az tévedés és a tenyésztők félrevezetése. Látásvesztés a szemben fertőző betegség, trauma, anyagcsere rendellenesség, valamint toxikózis hatására is kialakulhat. Ezeknek pedig a genetikai „terheltséghez” semmi közük nincs.

A genetikai helyek károsodása által determinált retina elváltozások csupán fiziológiás klinikiai vizsgálatokkal együtt értékelhetőek.

Éppen ezért téves az a gondolatmenet is, hogy negatív PRA teszt mellett a kutya nem lehet látássérült.

Az állatorvos feladata az állattartót, tenyésztőt felvilágosítani arról, hogy mit jelent egy szemészeti szűrő vizsgálat (genetikai, fiziológiás) és az arról adott igazolás meddig érvényes és tenyésztés szempontjából mennyit ér.

Rendelőnk tisztelettel áll a tenyésztők, tulajdonosok és a hozzánk forduló állatorvos kollégák rendelkezésére.