Szaruhártyafekély kutyáknál

A szaruhártya (cornea) a szem elülső felületén helyezkedik mint egy átlátszó domború üveg. Az áttetsző szaruhártyán keresztül jut be a fény a szembe. A szaruhártya rétegei (endothel, stroma, epithel), mint a hagymalevelek borulnak szorosan egymásra. A rétegek egymáshoz kapcsolódása, és a sejtrétegek összehangolt működése biztosítja, hogy a szaruhártya átlátszó legyen. Ez az egység számos okból megszakadhat, sérülhet a szaruhártya.
A szaruhártya sérülései igen sokszínű képet mutathatnak. Azonban sokszor a szaruhártya sérülése igen kicsinek tűnik, mégis komoly fájdalmat okoz kedvencének, illetve sok esetben a szaruhártyán csak kis sérülés látható, azonban sérülnek a szem mélyebb rétegei is, és a látás, a szem megmentése érdekébe haladéktalan ellátásra szorulhat kedvence.

Szaruhártyafekély tünetei
Szaruhártya fekélyről beszélünk, amikor megszakad a szaruhártya folytonossága a külvilág felől. A fekély lehet felületes, ami csak a szaruhártya felszínét borító hám megszakadásával járhat, de érintheti a szaruhártya stromáját, illetve a belső határát képező endothelt is. Nagyon súlyos esetben a szaruhártya fekély területén megnyílhat a szem a külvilág felé, perforálódhat a fekély, vagy ahogyan a hétköznapi nyelvben hallhatja más kutyatulajdonosoktól: „kilyukadhat a kutya szeme”.
A szaruhártyafekély sok esetben igen fájdalmas betegség, mivel a szaruhártyában számos érző idegvégződés található. Ennek következtében a szaruhártya sérülésekor az állatok kerülik a fényt, hunyorognak, nem akarják nyitni a szemüket, dörzsölik azt,  gyakran váladék is ürülhet a szemrésből.
Normális esetben a szaruhártya teljes egészében átlátszó, fekély esetén azonban változó méretű homályos területeket, besarjadzó erek láthatunk rajta, mély fekély esetén behúzódott területeket.

Szaruhártyafekély kialakulásának okai kutyáknál
A szaruhártya rétegeinek károsodása számos okból kialakulhat, az állatorvosi vizsgálat során meg kell próbálnunk kideríteni, hogy mi vezetett a szaruhártya sérüléséhez, és amennyiben még jelen van, meg kell szüntetni az alap okot is amellett, hogy a  fekélyt kezeljük kedvence szemén.  Gyakran alakul ki fekély trauma következtében, például macskával való verekedés miatt, vagy a bokros-cserjés területen való szaladgálás során szembe csapódó gallyak, ágak miatt, illetve a szembe került toklász is felsértheti a szaruhártyát. A rendellenes szemhéjállás (például a szemhéj befordulása, orvosi műszóval az entropium), rendellenes irányba vagy helyen növő szőrszálak, szempillák miatt.  Az elsősorban idősebb kutyákban a szemhéjakon előforduló szövetszaporulat, daganatok a folyamatos irritáció miatt szintén okozhatnak fekélyt. Fertőző kórok (baktérium, vírus) szintén állhat a szaruhártya fekély hátterében, például macskáknál a herpesvirus fertőzés.
A szaruhártya fekély tünetei közé tartozik a könnyezés, hunyorgás, fényérzékenység, a szem dörzsölése, a szaruhártya kisebb-nagyobb területein kialakuló homály, sarj erek megjelenése.
A szaruhártya sérülésével megbomlik annak egysége, így nem állja útját a kórokozóknak, amelyek el tudnak szaporodni a sérült területeken. A baktériumok egy csoportja ún. proteolitikus enzimeket termel, amelyek segtségével feloldja a szaruhártya fehérjéit, és ezzel létrejön a kezdetben csak felületes, de gyorsan mélyülő úgynevezett lágyuló fekély. Ez a fekélytípus gyakrabban figyelhető meg például mopsz, angol és francia bulldog, boxer fajtákban.
A létrejött fekélyt megpróbálja a szervezet is begyógyítani, ilyenkor hibásan pigmentet is tartalmazó sejtek vándorolhatnak a szaruhártya széléről a gyógyuló fekély területén kialakuló hegszövetbe. A szaruhártya kóros pigmentációja gyakran megfigyelhető mopsz és németjuhász fajtákban és keverékeikben.

Szaruhártyafekély kezelése
A betegség kezelése a fekély mélységétől függően változik. A szaruhártya fekély mélységét fluoreszein festés segítségével határozzuk meg, ugyanis ez a festék csak a szaruhártya középső rétegéhez, a strómához kötődik, így kirajzolja, hogy a fekély csak a szaruhártya felületét érintette, a stromáig terjed, vagy akár az endothelig terjed.
Legenyhébb esetben kedvence szemcseppes kezelést fog kapni. A gyógyszerekkel csillapítjuk szemének fájdalmát, a kialakult gyulladást, illetve a hámosodást, a szaruhártya gyógyulását is elősegítő szereket adunk kedvencének.
Súlyosabb esetben szükség lehet a szem műtéti kezelésére is. A műtét során például lágyuló fekélynél, vagy súlyos bakteriális fertőzés esetén eltávolítjuk az elhalt hámszövetet, megtisztítjuk a szaruhártya felületét az ép területekig. Ezt követően általában szükség van a szem kiegészítő védelmére, amelyet terápiás kontaktlencse felhelyezésével, és a szemhéjak átmeneti összezárásával biztosítunk. Ebben az esetben kedvencének időlegesen műtéti gallért is kell viselnie a szem nyugodt gyógyulása érdekében.
Amikor régebbi, már hegesen, fekete pigmenttel illetve kórós sarjszövettel gyógyul a fekély, akkor szükséges lehet a szem lézeres kezelésére is, amivel csökkenteni tudjuk a pigment mennyiségét, és ezzel elősegítjük a szaruhártya minél tökéletesebb átlátszóságát, a minél tökéletesebb látást kedvencénél