Überreiter-szindróma műtéti kezelése

Az Überreiter-szindróma főként a német juhászok életét megkeserítő betegség. Páciensünk mindösszesen 1,5 éves volt, de már súlyos fokú szaruhártya elváltozásoktól szenved.

A szaruhártya 70%-át már fekete pigment borította, periféria felől számos ér tért be, illetve az érintett szaruhártya felülete egyenetlen, durva volt. A szemet a műtét előtt 2 hétig ciclosporinnal előkezeltük, illetve preoperatív antibiotikumos szemcseppet is kapott. Az előkezelés hatására az aktív erek száma csökkent, a bearjadzó erek átmérője megkisebbedett. Az elváltozott terület felszíne simábbá, fényesebbé vált. De konzervatív kezeléssel tartós megoldást nem tudunk nyújtani a folyamattal szemben. A kutya nagyon fiatal életkora, az ép szemfenék és szemlencse miatt kiváló jelölt volt a szaruhártya átültetésre. A szaruhártyát az elváltozás területén 7.0 mm-es trepánnal bemetszettük.

Majd trepánnal felfejtettük a szaruhártya epithelt és a stromát teljes vastagságában. Az egy rétegű endothel épen maradt, így a műtét teljes hossza alatt a szem belső nyomása változatlan maradt. A felfejtés során a besarjadzó erek átvágásakor minimális vérzés volt tapasztalható, amit Tonogennel átitatott szivaccsal csillapítottunk.

A szaruhártya kimetszett része fehér törlőn

A kimetszett szaruhártya területet a donor szaruhártyával pótoltuk

dr. Dobos András – dr. Berényi Adrienn