Szürkehályog műtéti kezelése phacoemulsificatorral

A cataractát vagy szürkehályogot már a XIX. század végén sikeresen operálták az elszürkült szemlencse eltávolításával. A humán majd állatorvosi sebészetben kezdetben ezt az eljárást alkalmazták széleskörűen. A páciens szemén egy kb. 1 cm hosszúságú, félköríves sebet ejtettek, és a szemlencsét teljes egészében eltávolították. Ennek a műtétnek a nagyméretű seb miatt, illetve mivel a lencse teljes egészében eltávolításra került számos szövődménye lehet, illetve a látásélesség visszaadására sem lehetett minden esetben műlencsét beültetni.

Az orvosi műszerek feljődésének köszönhetően született meg a phacoemulsificator is, amellyel mind a humán, mind az állatorvoslásban a szürkehályogműtétek jelentős részét napjainkban végzik.
Rendelőnkben, Uniós támogatással a legmodernebb lencseműtét elvégzésére alkalmas eszköz áll rendelkezésre.
A phacoemulsificator egy olyan műszer, amely ultrahangos késsel rendelkezik, ennek segítségével aprítja fel a szemlencse elszürkült anyagait. Az eszköz rendelkezik egy irigáló-aspiráló elemmel is, amely a műtét során folyamatosan friss, steril sóoldatot juttat a szembe, az aspiráció révén pedig eltávolítja az ultrahangos kés által felaprított lencsedarabokat. Az eszköz kézi tagjának feje mindössze 2,8 mm átmérőjű, így a beavatkozáshoz nem szükséges a szemet felvágni, hanem egy mindössze 3 mm-es seben keresztül el tudjuk végezni a beavatkozást.

A phacoemulsificatorral végzett szürkehályog műtétek során a szemlencse tokja nem kerül eltávolításra, hanem benn marad a szemben. Amennyiben a lencsetok is elszürkült, ez a phacoemulsificator segítségével polírozható, átlátszósága fokozható. Az így átlátszóvá tett lencsetok alkalmas arra, hogy befogadja magába a műlencsét, amely visszaadja a látásélességet. A modern műlencsék hajlékonyak, egy fecskendőbe beilleszthetőek. A műlencse fecskendőjének átmérője megegyezik a phacoemulsificator fejének átmérőjével, így a lencse behelyezése a 3 mm-es seben keresztül lehetséges.
A 3 mm-es műtéti sebet mindösszesen egy öltéssel zárni tudjuk, így nem kerül a páciens szemébe nagymennyiségű varróanyag. Gyorsabb a műtét utáni sebgyógyulás, illetve mivel a szem egésze nem került megnyitásra, így csökkent az ebből adódó műtéti komplikációk száma.