Szürkehályog – cataracta

Fehér színű 7 éves Bichon kutya jelentkezett a rendelőnkben.
Mindkét szemen szürkehályog – cataracta volt, amelyet szabad szemmel is jól lehetett észlelni. A tulajdonost egy kolléga irányította hozzánk, aki feltételezte, hogy az utóbbi időben keletkező előzmény nélküli viselkedészavar, szemdörzsölés illetve két esetben jelentkező roham hátterében szemnyomás-növekedés állhat.
Szemnyomásmérés során jobb szemen 47 Hgmm, bal szemen 54 Hgmm volt mérhető Tonovettel. A szaruhártya vastagsága jobb szemben 652 mikrométer bal szement 617 mikrométer volt.
Ophtalmosscoppal a szaruhártyát épnek találtuk, fekélynek még nem volt jele  a jobb szemben.  Bal szemlencse, mint a képen látható diffúz cataractás, a tok ép. A bal szemben a szaruhártya
felszínén a megnövekedett nyomás következtében illetve dörzsölés hatására részleges fekély.
A kutya a vizsgálatok során is erős fájdalmat jelzett.
Az altatás ketamin-xilavettel történt, majd mindkét szemben iridectómiát hajtottunk végre.
A műtét során vérzés nem lépett fel, ami hasonló a magas szemnyomások esetén gyakran előfordul. A tulajdonossal folytatott konzultáció során részéről kérdésként merült föl a lencsebeültetés. A szemnyomás tartósan 14, illetve 17 Hgmm-re állt be. A kezdődő fekély a szaruhártyán megszűnt, konzervatív kezelésre ( aureomicin-es kenőcs, tonogén szemcsepp, voltaren szemcsepp ) a bal szemen végeztük az első cataracta műtétet. ERG vizsgálattal előzetesen megállapításra került, hogy a jobb szemen a retinafunkciók észlelhetőek.
Szemfenék vizsgálatot érthető módon nem tudtuk végezni. UH készülékkel 14mm-es lencseméretet állapítottunk meg, és a beültetésre egy +40 dioptriás acril lencsét választottunk.
A műtétnek úgy kezdtünk neki, hogy phaco-val végezzük el a lencse eltávolítást.
Természetesen fel kell arra készülni, hogy a lencse magja, ha túl kemény akkor teljes feltárást kell végezni a szaruhártyán.
24 órával a műtét megkezdése előtt midrum szemcseppel kezdtük el a pupillatágítást valamint enrofloxacin szemcseppet adott a tulajdonos már három napja a betegnek. Az altatás ketamin-xilavetkombinációval történt. Izolálás előtt betadin szemcseppel történt a szem környéki valamint a műtéti felület fertőtlenítése. 3,2 mm-es sebet nyitottunk 5 óránál, 0,8 ml viscoelasticus anyaggal állítottuk vissza a szem turgorát, illetve védjük meg a szaruhártya endothel rétegét a phaco által keltett melegedéstől. A tok megrepesztése 6mm átmérőjű körben történt, majd phaco-val a lencse centrális részét eltávolítottuk, ezután a lencsetokba viscoelasztikus anyagot nyomtunk, hogy visszanyerje eredeti formáját, kinyíljon és megtudjuk vizsgálni, hogy maradt-e törmelék illetve minden magmaradvány el lett-e távolítva. Ezután a hajlított lencsét a kitágított tokba injectáltuk, a lencse kinyílása után kimostuk a visco-elasztikus anyagot, hiszen ha az bennemarad, akkor nagyon rövid időn belül glaukóma – zöldhályog alakul ki.
A szaruhártyát 10.0-ás vicrillel öltöttük meg egy helyen. A kötőhártya alá aureomicyn kenőcsöt helyeztünk, majd a szemhéjakat egy öltéssel összeillesztettük.
A kutya a műtét végén komplikáció nélkül felébredt.