Szürkehályog – cataracta műtét

Egy 10 hónapos whippet kan kutyát hoztak rendelőnkbe azzal a panasszal, hogy a kutya “megvakult”. A tulajdonos elmondása alapján a kutya látása a korábbi 30%-a, verőfényes déli órákban kielégítő a tájékozódása, de félárnyékban-sötétben téveszt, nekimegy dolgoknak.

A kutya vizsgálatakor a probléma elég szembetűnő volt:

A szemnyomás szerencsére nem volt magas – bal szemen 11 Hgmm, jobb szemen 9 Hgmm. A szaruhártya vastagsága is normális volt – bal szemen 606, jobb szemen 557 mikrométer. Ophtalmoscoppal vizsgálva a szemet az erősen cataractás (szürkehályog) lencsék miatt nem volt vizsgálható a szemfenék. Az ERG-vizsgálat szerencsére azt mutatta, hogy mindkét szemen a retina funkciója megtartott, így javasolhattuk a műtétet. A kutya ideális műtéti alany volt, mert fiatal, egészséges, kondíciója jó, illetve a gazdái is maximálisan együttműködőek. Egyikőjük egy hétre leköltözött a nyaralójukba a kutyával, mert az közelebb van a rendelőhöz a lakásukhoz képest.

Elsőként a bal szemre került sor 2010. szeptember 19-én vasárnap.

A műtét előtt a kutya szemébe három napig Tobradex szemcseppet csepegtettek, illetve a műtét reggelén Mydrumot kapott, hogy a pupillája megfelelően kitáguljon. Műtét előtt a szem felületét 1:10 hígítású betadine oldattal fertőtlenítettük . A betadinet nem szabad töményebb koncentrációban alkalmazni, mert az azonnali szaruhártya oedemát okozna, és ezzel lehetetlenné tenné a szembe való belátást.

A műtétet kis feltárásban, 3,5 mm-es szaruhártya seben keresztül végeztük el. A szembe a műtét során folyamatosan visco-elasticus anyagot (Megacrom) helyeztünk be. A visco-elasticus anyag nem csak a szem alakját, nyomását tartja fenn a műtét során, hanem tompítja az ultrahang káros hatásait is. Egy szemműtéthez tapasztalataink szerint minimum 1-1,5 adagra van szükség belőle. A lencsetok láthatóvá tételére Arcad Monoblue tokfestéket használtunk. A tokot könnyen lehetett repeszteni – érett/túlérett lencsék esetén a tok sokszor nagyon nehezen szakítható el csak a maganyagtól. A szemlencsét, mivel anyaga viszonylag lágy volt, könnyen el tudtuk távolítani phacoemulsificatorral, a phacoidő mindösszesen 1,4 volt. A kibocsátott ultrahang erősségéből és a kibocsátás idejéből számítja a gép, 10 phacoidő-egységig szabad egy szemben dolgozni, e felett már károsodna a szem. A hajlékony, kéthaptikás műlencsét (Medicontur IOL) a saját injektorával helyeztük be a szembe. A műtét végén a visco-elasticus anyagot maradék nélkül ki kell mosni a szemből, ehhez gentamicin-dexadreson tartalmú steril sóoldatot használtunk. A szaruhártya zárása 10-0 vycrillel történt. Sajnos ez a fonál hihetetlen szakadékony, az emberi szaruhártya varrására tervezték,ami fele a kutyákénak, így sok esetben a tű-fonal illesztésnél elszakad. Ebben az esetben nem tovafutó varrattal, hanem csomós varratokkal történik a szaruhártya egyesítése. A szemhéjakat egy hétre összevarrjuk a szem védelme érdekében, a medialis cantusban hagyott résen a szemcseppeket be lehet juttatni.

A kutya egy nappal a műtét után láztalan, szemének környéke nincsen megduzzadva, fájdalmat nem jelez. A műlencse UH-képen ellenőrizve helyben tartott, vérzésnek a szemben nyoma nincsen. A műtét során rögzített képeket az alábbi videóban mutatom be:

dr. Berényi Adrienn
dr. Dobos András