Szürkehályog – cataracta műtét phacoemulsificatorral

Kedves Kollégák és Kolléganők!

Engedjétek meg, hogy bemutassam nektek az egyik nem túl régi cataractás páciensünk esetét.
Páciensünk egy 6 éves, 5 kg-os yorkshire terrier kan kutya. A kutyánál egy éve diagnosztizálta egy kollégánk jobb szemen a cataractás elváltozást. A kutyánál többször történt vérvétel, ami nem mutatott egyszer sem kóros eltérést. Ősei nem ismertek, így nem megítélhető, hogy örökletes-e a megbetegedése. A kutya a diagnózis felállítása óta nem kapott semmilyen kezelést a szemére. A látása már  jelentősen csökkent, a tulajdonos  tapasztalta a látásproblémákat.

A kutya rendelőnkben 1 hónapja jelentkezett. Ekkor a szemeit megvizsgálva az alábbiakat tapasztaltuk.  A szemnyomás normál tartományban volt, jobb szemen 16 Hgmm, bal szemen 18 Hgmm. A szaruhártya mindkét szemen tiszta, átlátszó, kóros elváltozástól mentes, az első csarnok reakciómentes. A jobb szemen a lencse teljes magállományára kiterjedő, már duzzadó cataracta volt látható, a szemfenéki zöldes visszfény még áttűnt a lencsén, de már nem volt a szemfenék vizsgálható. ERG vizsgálat viszont a retina működésének zavarát annak funkció csökkenését nem mutatta .(ERG vizsgálat cataracta műtét előtt kötelezően elvégezendő protokoll. ) A bal szemen a lencsemagban kezdődő cataracta (szürkehályog) volt látható, a szemfenék itt sem vizsgálható már teljes egészében. Az ultrahang alapján a lencsetok mindkét szemen ép, a lencse harántátmérője 13 mm volt. Az első és hátsó tokja a lencséknek mindkét szemen ép volt.

Jobb szem

A szemfenéki visszfény  a törőközeg rendellenessége miatt nem bírálható el a szemfenék állapota ( a kép életlenségét a lencse rendellenessége okozza)

A tulajdonos a kutya műtéti kezelését kérte.
A kutya jobb szemén 1 hete végeztük el a cataracta műtétet phacoemulsificator segítségével. A műtéti beavatkozást megelőzően 4 napig antibiotikumos szemcseppes premedikációban részesült a szem, illetve a műtétet megelőzően 24 órán keresztül Mydrummal tágítottuk a pupillát. A kutyát injekciós anestesiában részesítettük, és végig pulsoximéterrel monitoroztuk. A műtét elején jól látható, hogy a lencse duzzad, már a lencsevarratok is kezdenek felnyílni.

A szemet környezetétől steril műtéti kendővel izoláltuk, amely a szem területén egy ablakkal rendelkezik a beavatkozás elvégzéséhez, illetve a műtét során keletkező folyadék felfogására alkalmas tasakkal rendelkezik. A szemet és a kötőhártyát a műtét előtt 1:10 hígítású povidon-jodid oldattal fertőtlenítettük.  A szemet lokálisan is érzéstelenítettük retrobulbárisan adott prokain-hidroklorid oldattal.  A helyi érzéstelenítés előnye, hogy teljesen érzéketlenné tehető a szem, kevesebb szisztémás altató mellett sem tér vissza a szemrezgés, nem rotálja be a kutya a szemet, tisztán látható a műtéti terület. A szem punkcióját 2,8mm-es lándzsával végeztük el.

A lencsetok megfestését tripanblue oldattal végeztük el. A trianblue oldat megfesti a lencsetokot, így a műtét teljes időtartama alatt jól látható.

A szem teriméjének fenntartására, illetve a műtét alatt az endothel védelmére 2ml viscoelasticus anyagot injektáltunk a szembe (Eyevisc PFS  hidroxypropyl methylcellulos, hígabban folyik és fő feladata a terime fenntartása, és DisCoVisc  sodium chondroitin sulfat  sodium hyaluronate, rátapad az endothelre  és védi a keletkező hőhatástól).

A befecskendezés során esetlegesen bekerülő levegőbuborékokat további viscoelasticus anyag befecskendezésével tudjuk eltávolítani.
Ezt követően rectuscsipesszel repesztettük meg a lencsetokot. A lencse maganyagának eltávolítását phacoemulsificatorral végeztük el. A phacoemulsificator fejében egy 40ezer/sec-t rezgő ultrahangos kés található. illetve a phacofejben folyamatos a steril salsol áramlása, az irigatio-aspiratio révén ki is szívja a széteső lencseradabokat.

Ennél a kutyánál a lencse maganyaga nagyon lágy volt, az ideális műtéti jelölt. Így a szemlencse maganyagát 1,3 phacoidő alatt eltávolítottuk (ez a rezgésszámból és a műtéti beavatkozás idejéből számított érték) 60%-os phacoerővel (a phacoemulsificator rezgésszáma csökkenthető, így az ultrahangrezgés által keltett hő okozta mellékhatások minimalizálhatóak).  A lencse maganyagának eltávolítását követően jól látható a szemfenék sárgás-zöldes visszfénye.
A lencsetok teljes egészében épen maradt, és áttetsző volt. 13 mm-es Eyecryl plus kéthapticás (két hajlékony lába van a lencsének, amelyek kinyílva helyben tartják a műlencsét) +41D hajlékony műlencsét helyeztünk be a szembe. A műlencse saját injektorral rendelkezik, amellyel behelyezhető a korábban nyitott 2,8mm-es szaruhártya seben, így nem szükséges további nyílást nyitni a szaruhártyán.

A műlencse beinjektálása

A helyére illeszkedő műlencse  a lencse pereme jól látható a kanül fejénél

A lencse behelyezését követően a szemet steril 5%-os gentamicin-dexadreson tartalmú oldattal öblítjük át a viscoelasticus anyag teljes eltávolításáig. A viscoelasticus anyag a műtét során védi az endothelt, azonban ha postoperatív bennmaradna, akkor glaucomát indukálhatna, ezért szükséges a teljes eltávolítása. A szem átöblítésének abban is szerepe van, hogy az írisz és lencsetok közé esetlegesen bekerülő lencsemag és tokdarabokat, viscoelasticus anyagot eltávolítsa, itt ezek ugyanis lokális gyulladást indukálhatnak, amely az irisz-lencsetok adhézióhoz vezetne.

A szaruhártyán készített 2,8mm-es sebet egy öltéssel felszívódó 8/0 monofil fonallal zártuk. Subconjunctivalisan 0,5ml gentamicint és 0,5ml dexadresont injektáltunk. A szemhéjakat egy öltéssel összezártuk a szem védelme érdekében. Postoperatív a kutya antibiotikum tartalmú szemcseppet, Cosoptot és ciclosporin tartalmú készítményt kapott a szemére napi háromszori alkalommal. A műtéti gallért folyamatosan viselte. A kutya az operációt követően egy héttel jelentkezett varratszedésre. Ekkor eltávolításra került a szemhéjakat összetartó varrat. Az operált szemen  a szemnyomás 17 Hgmm volt. A kötőhártya gyulladásos reakciótól mentes volt. A pupilla fényre szimmetrikusan szűkült. A műtéti sebben a varrat jól tartott, körülötte minimális oedema volt csak megfigyelhető.

A kutya szemét a tulajdonosok továbbra is a korábban átadott szemcseppekkel kezelik tovább a következő egy hetes kontroll alkalmáig.
Erről az esetünkről elmondható, hogy minden optimális volt.  A kutya szemlencséje még lágy volt, így könnyen eltávolítható volt, rövid phacoidővel tudtunk dolgozni (a maximálisan megengedett phacoidő 10, ami még nem károsítja maradandóan a szem szöveteit). A kutya tulajdonosai is együttműködőek voltak, ügyeltek a szem tisztántartására, védelmére, és a folyamatos kezelésére, így volt elérhető, hogy a szem ilyen jó állapotban legyen a műtétet követően egy héttel.

Szerző: dr. Dobos András