Szemhéjműtét

Kutyák és macskák esetében is előfordulhat a szemhéjak kóros alakulása. Amennyiben a szemhéj kifelé fordul, akkor ectropiumról, ha befelé fordul entropiumról beszélünk. Mindkét esetben létrejöhet a szem irritációja, kialakulhat kötő- és szaruhártyagyulladás, szaruhártyafekély. Ezért ezeket az elváltozásokat kezelni szükséges.

Enyhe fokú entropiumnál lehetőség van a szemhéj hialuronsavas feltöltésére, ilyenkor az emberi plasztikai sebészeti eljárásokhoz hasonlóan hialuronsavat injektálunk a szemhéj bőre alá, amely azt feltölti, elemeli a szemgolyótól, megszűntetve ezzel a szem irritációját.

Súlyosabb esetekben a szemhéj bőréből kell egy akkora területet kimetszeni, és a sebszéleket összevarrni, ezzel elérve hogy entropiumnál kiforduljon, ectropiumnál pedig beforduljon a szemhéj olyan mértékben, hogy a szemgolyóhoz feszesen illeszkedjen, és eredeti funkcióját betöltse, védje, könnyel vonja be pislogáskor a szemgolyót.

A szemhéjak műtétére lehet szükség traumás sérülést, sebesülést követően is, amikor a szemhéjszélen szakadás következik. A szemhéj sérüléseiről fontos tudni, hogy önmaguktól a legritkább esetben forrnak össze tökéletesen, gyakran lépcsőszerűen hegesedik a szemhéj, ami így nem illeszkedik tökéletesen a szemgolyóhoz, és krónikus irritációt okoz. Ezért a legjobb a friss szemhéjszéli sérüléseket műtéti úton egyesíteni, elősegítve ezzel a minél tökéletesebb gyógyulást.