A szemészeti vizsgálat elengedhetetlen kiegészítő eszköze az ultrahang. Ezzel sokszor más vizsgálati módszerrel nem látható elváltozás is megjeleníthető, vagy megerősít minket a feltételezett diagnózisunkban.

Néhány érdekes képpel kívánom ezt illusztrálni.

1.) 4 éves macska: Traumából eredően kétoldali részleges retinaleválás
A bal szem esetén jól látható a tölcséres retianleválás-az elvált retina csak a sugártestekél és a látóidegfőnél érintkezik a szem többi struktúrájával, többi területen hátsó csarnokban lebeg. Ez látható a fundus kamerás képen is.

Szemészeti ultrahang

2.) 12 éves idős vizsla: traumás uveitistől szenvedett mindkét szemen.
A korábbi sérülés megnyugodott, a bal szem belsejében nem látható gyulladásos anyag, a lencsén kezdődő tokcataracta. Jobb szemen a teljes hátsó csarnokot kitölti a gyulladásos izzadmány. A két szemcsarnok határán kirajzolódik a cataractás lencse.

Szemészeti ultrahang

3.) 3 éves mopsz: szemnél észlelt térfoglaló képlettel jelentkeztek.
A szem fejlődési rendellenessége látható. A szemgolyó duplikációja figyelhető meg. A normál méretű szemgolyóval összeköttetésben egy kisebb méretű szemgolyó is látható. A kicsi szemben is látható egy kicsi, zsugorodott cataractás lencse. A kicsi szemgolyó a kötőhártya alatt helyeződik, felette fekete pigmentképződéssel.

Szemészeti ultrahang

4.) Juvenilis cataractában szenvedő 3 éves német dog:
Az ultrahang képen mindkét szemen látható az érett cataracta. A bal szemen még helyben tartott, a jobb szemen érzékelhető, hogy a lencse pólusa eltávolodott az írisz vonalától – posterior luxáció. Ez látható a fundus kamerás képen is.

Szemészeti ultrahang

5.) Idős kutya egy oldali enyhe fokú exophtalmusszal jelentkezett.
A szem mögött ultrahangon jól látható a denz térfoglaló képlet. A képlet mérete kombinált CV-247 és antibiotikum kezelést követően lecsökkent, majd el is tűnt.

Szemészeti ultrahang

dr. Dobos András