Beszélgetés egy érdekes szemészeti eset kapcsán

Dr. Somogyi Rita kolléganő telefonon hívott fel, és egy esetét ismertette velem. Nagyon megtisztelő volt számomra, hogy véleményemet kikérte, de a beszélgetés végén arra jutottunk, hogy jó lenne személyesen is megismerni az esetet.
Véleményem mindig az volt a szemészetben, hogy fontos a végső diagnózis, de egy gyakorlattal rendelkező állatorvos, mint a doktornő, a tüneteket egyszerűbb vizsgálati eszközökkel felderítve megfelelő módon tudja kezelni.

Egy korábbi eset kapcsán ezen a fórumon kiderült, hogy milyen sok speciális vizsgálatot lehet elvégezni egy diagnózis felállítása céljából, milyen sokféle ötlet van egy kezelési protokoll felállítására.
Az előzetes információk nagyon pontosak voltak;szaruhártyán feltehetőleg felületes ereződés, amely kötőhártyából ered, benne pigmentlerakódással. Illetve a szemfenéki elváltozásokat is pontosan leírta.

A mi dolgunk nem volt más, mint nagyobb felbontású eszközökkel ezeket az elváltozásokat megvizsgálni, és egy véleményt mondani, segítve a kollegina munkáját ezzel.

A vizsgálat során megnyugodott, inkább autoimmun folyamatokra jellemző, nem fekélyt befedő ereződést láttam, benne barna színű pigmentáció, amely a szaruhártya centrális részét szerencsére elkerülte.