Retinaleválással látó kutya

Egy 6 éves labrador kutyánál fejet ért traumát követően jelentkezett fokozatosan súlyosbodó látásvesztés.

A kutya kb. fél évvel a traumát követően egyáltalán nem látott. Ekkor jelentkezett rendelőnkben. A kutya mindkét szemén 10 Hgmm alatti volt a szemnyomás. Jobb szemen első csarnokban vélelmezhető korábbi vérzés nyomai, vöröses-fehér precipitátumok voltak, pupilla fénymerev, helyben tartott cataractás lencse volt látható. A szemfenék nem vizsgálható. A bal szemen első csarnok tiszta volt, pupilla fényre minimálisan szűkült. A lencsetok varratai kirajzolódtak, a lencse hátulsó varratai kiszakadtak. A lencsetokban félhold alakban kirajzolódott a cataractás mag, illetve környezetében csillogó maganyag precipitátumok voltak.

Az UH képen jól látható volt a kétoldali retinaleválás.

Az ERG-vizsgálat azonban reménnyel kecsegtetett. Mindkét szemen 175-200 ms-nál egyértelmű fényválasz volt látható.

A kutya bal szemén az alsó szemhéj lépcsősen forrt össze, így nem záródott résmentesen a szemgolyóhoz, állandó enyhe conjunctivitistől szenvedett a kutya.

Kb. 2 hónapig a szemet gentamicin tartalmú szemcseppen, ciclosporin szemcseppel kezeltük, illetve Kavintont, Rutascorbint kapott a kutya.

A látása fokozatosan visszatért. Az ultrahang képen továbbra is kifejezetten kirajzolódott centrális síkban a levált retina, de a perifériás területen kitapadt újra. A kutya előbb csak az ismert környezetében tájékozódott jól, majd felvette régi szokását is, kiszökött és a ház környékén tett meg balesetmentesen több kört is.

A szemnyomás fokozatosan visszaemelkedett a 15-18 Hgmm-es normál tartományba. A conjunctivitis az antibiotikum hatására visszahúzódott. Az első csarnokban a precipitátumok felszívódtak.

A bal szemen a zsugorodott maganyagot nem lehetett eltávolítani, az a hátsó csarnokba átbukott, és a szemfenékre süllyedt. A szemen a maganyag-kiáramlás ellenére nem volt szemnyomás-emelkedés. A hátsó csarnokban számos csillogó precipitátum figyelhető meg.

A kutyának mindez nem okoz jelentős problémát, ugyanolyan jól tájékozódik két ilyen fokban sérült szemmel, mint némely kutya két ép szemmel sem.

dr.Dobos Adrás