Mivé lehet egy szemészeti eset?

A kutyussal és gazdáival kiállításokon találkozunk. Arról beszéltünk, hogy szemműtétet kellene elvégezni a gyönyörű dog kutyán.

A kutyát elkezdtük vizsgálni, röntgenezni és kiderült, hogy a fajtájának sok olyan problémáját mutatja, amely a nem megfelelő tenyésztés, el nem végzett szelekció hiánya. A tulajdonosok végül is úgy döntöttek (nagyon korrektül), hogy nem tenyésztik tovább az állatot, hanem ivartalaníttatják és élete végéig velük marad és házi kedvenc lesz.

Az ivartalanítás után egy héttel láttuk a kutyát a seb szépen gyógyult. Vasárnap délelőtt( természetesen mikor máskor ) kétségbe esve hívtak fel, hogy a kutya nagyon rosszul van, nagy mennyiségű bél helyeződik a szabadban, a kutya rágja a saját béltraktusát fájdalmában.

Azonnal kocsiba ültek, felkészültünk a kutya fogadására.

A látvány borzasztó volt, a kutya nyálkahártyái porcelán fehérek voltak, látszódott, hogy több méter bélszakasz van a hasüregen kívül, azon folytonosság hiány található, cseplesz, szennyezett, a kutya sokkos állapotban van.
Légzése felületes, akadozó, pulzus alig tapintható, testhőmérséklet 36 fok. Kanült helyeztünk be, 1,5 l melegített infúziót csöpögtettünk gyorsiramban, közben a kutya altatása megtörtént.
Vénásan 10ml Gentamycin, 10ml Linkospektin, valamint 15 ml Rapidexon inj. és 300mg Koffein lett beadva (kérem se a dózist, se a beadás módját senki ne kritizálja, megpróbáltunk mindent megtenni a sokktalanításért valamint a szeptikémia elkerülésére).
Rezekálni kellet a bélszakaszt kb. 3m 60 cm-ét valamint cseplesz ereit lekötni. Vég-a véghez amasztonózist végeztem, a szabad cseplesz oldalakat összeöltöttem, későbbi lefűződés megelőzésére, megakadályozására.
A kutya hőmérséklete még mindig 36 fok volt, így 10db 2l-es forróvizes palackkal, hőtükörrel, valamint hő-visszaverő fóliával kezdtük el a melegítést, 2 és fél óra alatt elértük a 38 fokos testhőmérsékletet.
A műtét végén azonnal hívtam Síver Doktort, tőle vártam megerősítést, hogy mit kellene még tenni, hogy mit csináltam rosszul.
Bár a kutya állapotát tekintve, ami a megérkezéskor volt, nagyon rontani már nem lehetett.
A harmadik nap önállóan, fájdalom nélkül mozgott, a bélperisztaltika, jól hallható volt, hasfalon keresztül.
Hőmérséklet normális tartományban mozgott, a vízfelvétel napi  10 l (húsleves). 3. nap után bébiétel etetését kezdtük meg.
A műtét után kezdtünk el gondolkodni, hogy mi vezetett a hasfal kiszakadásához, a kutya rendkívül mozgékony volt, nem tűrte a bezártságot és föltehetően valamibe beakadva, kihasította a perprímán gyógyuló sebet.
Köszönhetően a gazdák odaadó ápolásának a kutya hamar talpra állt és remélhetően sokáig még házi kedvencként örömet fog szerezni.

Az eset azért érdekes, mert az elmúlt 25 évben ez a második bél rezekáció, amit el kellet végeznem.
Szemészettel foglalkozó állatorvosként nem is gondoltam, hogy ilyen esetem lesz, de ez szép a mi hivatásunkban, hogy mindenre felkészítettek bennünket az egyetemen és talán a szakosodásunk még nem olyan fokú, hogy ne merjünk nekifogni egy-egy ilyen sajnálatos, de hálaistennek jól végződő esetnek.

Dr. Dobos András