Lencse-ficam (anterior luxált lencse) műtét

A 4 éves kínai meztelen kutya kb. fél éve elveszített a jobb szemét egy sérülést követően. Most a másik szemére is panaszossá vált. Egy kolléga már megvizsgálta előttünk, ő még csak a lencse subluxatioját látta, illetve következményes szemnyomás ingadozást, amelyet kezelt. Mire hozzánk érkezett a kutya 5 nappal később, szerencsétlenségére a subluxatióból teljes anterior luxatió lett. Bár így a szemnyomás stabilan beállt normális tartományba.

Lencse-ficam

Az anterior luxált lencsével két dolgot lehet csinálni.

a) Otthagyni, és nem nyúlni hozzá, de akkor letapadt volna az endothelhez és előbb utóbb olyanná vált volna, mint a lenti képen látható kutyáé (a képen látható szemen a retina is sérült, az ERG-kialudt, így érdemben nem lehet javítani rajta)

b) Eltávolítani a szemlencsét még mielőtt kitapad az endothelhez. Az írisz aszimmetrikus alakja már sejteti, hogy a lencse hátsó pólusa az üvegtesthez tapadt, és azt vonja magával (a műtét során kb. egy fél borsónyi üvegtest darab is eltávolításra került).

A tulajdonos a műtétet kérte.

A luxált lencse eltávolítását intracapsularisan végeztük, ha megnyitottuk volna a lencse tokját egy extracapsularis extrakcióhoz, akkor a szembe maganyag jutott volna ki, ami szemnyomás növekedésre hajlamosít, illetve az instabil lencse a maganyag eltávolításával a hátsó csarnokba süllyedhet, és onnan már nem lehetett volna eltávolítani. Ahhoz azonban, hogy a lencsét egészében eltávolítsuk nem elégséges a 3,5 mm-es szaruhártya seb, hanem azt ollóval meg kell nagyobbítani azt. A műtét során visco-elasticus anyagot fecskendezünk a szembe, hogy a szemnyomás ne csökkenjen le drasztikusan a műtét során. A tokfestésnek ebben a műtétben az a jelentősége, hogy látható az esetleges endothelhez való kitapadás helye, illetve az esetleges toksérülések.

A lencse eltávolítását követően egy 10 mm átmérőjű első csarnok lencse került beültetésre. Az első csarnok lencse segít megakadályozni az üvegtest hernializációját az első csarnokba, fenntartva ezzel a szem normál struktúráját.

A szaruhártya varrása tovafutó keresztöltésekkel 10/0 vycrillel történt.  A szemhéjakat két öltéssel egyesítettük.
A műtétről készült rövid videó:

 

A kutya nehezen viselte a szemei összezártságát, és sajnos a műtét utáni 3. napra kibontotta a szemhéj varratait. Ekkor a házi állatorvos látta az ebet, a szemen nem voltak sérülések, a szemhéjak nem kerültek újra összevarrásra.

A műtétet követő 8. napon a kutya szeme így nézett ki:

A szaruhártya oedemája kisfokú volt, a seb tökéletesen záródott. A szaruhártyából bódításban eltávolításra kerültek a varratok. Kutyában ha hosszabb időre benn maradnak a varratok, az sok esetben a keletkezett heg túlburjánzását okozza, így legkésőbb a 10. napon ki kell szedni.

A kutya a műtét utáni 8. napon kielégítően látott, a váróteremben az elé kerülő akadályokat kikerülte, az asztal lábai közt biztosan mozgott. A hasonló színárnyalatú dolgok közt nehezen tett különbséget (sárga fal – bézs ülőgarnitúra), de ha lassan közelített, akkor azoknak sem ment teljes elánnal neki.

dr. Dobos András – dr. Berényi Adrienn