Rendelőnkbe egy négy éves west highland white terriert hoztak el gazdái szemproblémákkal. A kutyánál az idei évben jelentkeztek súlyos látásproblémák, ezt megelőzően nem észleltek a tulajdonosai a mindennapi életben jelentős zavarokat.

A kutya mindkét szemén 27 Hgmm-es, megemelkedett szemnyomást mértünk ébren, amely altatás hatására 18 Hgmm-re csökkent.
A kutyánál éber állapotban folyamatos horizontális nystagmus figyelhető meg, ez a mély altatás során fokozatosan megszűnt, és a teljes érzéketlenség állapotában semennyire nem volt tapasztalható, az ébredés során pedig fokozatosan visszatért.
A kutya éber állapotban fényt érzékelte, a mozdulatlan tárgyak közül csak erős színkontrasztok esetén reagált. Az azonos színű tárgyakat nem tudta elkülöníteni, a tárgyaknak nekiment.

Indirekt ophtalmoscoppal, illetve fundus camerával vizsgálva az alábbiakat találtuk:
Bal szemen: Persistens pupillaris membrán, jelentős számú pupilláris rosttal, a rostok centrálisan a szemlencse anterior felületéhez tapadtak. A szemlencsén matur juvenilis cataracta. A szemlencsén a perifériás, post partum képződött rostok állapota jobb, azok kevésbé szürkültek el. A szemfenék teljes egészében nem vizsgálható, a perifériás részen a tapetum csillogása még érzékelhető.
Jobb szemen: A persistens pupillaris membrán kisfokú, a centrális adhesióhoz minimális rost tér csak. Teljes terjedelmében elszürkült, matur juvenilis cataracta.

ERG-vizsgálat is történt. Ennek eredményei tudták csak alátámasztani, hogy a szemfenék önmagában ép, a cataracta műtéttel állapotjavulás érhető el. ERG-vizsgálat során mindkét szemen 25 ms-nál, normál időben jelentkezett az idegi válasz, a hullám alakja normálishoz közeli. A fényingerlés során a perifériás fényérzékelés jó, a közvetlen szemből történő ingerlésre gyengébb válasz volt.
Szemészeti ultrahanggal az alábbiakat találtuk: mindkét szemen az első és a hátsó csarnok tiszta volt, a pupilláris szálak nem adnak ultrahangárnyékot. Mindkét szemen a szemlencse helyben tartott, duzzadó. A jobb szemen a lencse átmérője 12 mm, bal szemen 10,8 mm. A szemek átmérője: bal oldalon 20,3×15,3 mm, jobb szemen 21,3×15,1 mm.
A kutya szemei több összetett öröklött szembetegséggel terheltek: öröklött microphtalmus – juvenilis cataracta komplex, persistens pupillari membran – westi kutyában recesszíven öröklődő betegség, magas szemnyomás betegség kérdéses, további megfigyelést igényel, nystagmus (szemrezgés).
A kedvező ERG-vizsgálati eredményre való tekintettel a kutya szürkehályogjának műtéti kezelését javasoltuk, speciális kisméretű műlencse beültetésével.

Elülső csarnok képek:

Cataractán keresztül retina kép

ERG

dr. Dobos András