Kétoldali lencseluxatio

Egy bullterriert hoztak a tulajdonosai hozzánk, azzal a panasszal, hogy kb. egy hónapja “nem lát igazán jól a kutya”. A másik vezető tünet “az olyan gyáva lett a kutya” voltak.

A kutya a rendelőben nagyon gyengén tájékozódott, tárgyakat késve vagy nem vette észre. A szemhez elülről illetve temporális területről érkező tárgyakat nem érzékelte. A binokularis látási területen gyenge, megkésett volt a tárgyérzékelése, illetve rettentően megijedt a tárgyaktól.

A kutya bal szemén szabad szemmel is látható volt egy kezdődő szaruhártya oedema, illetve a mindkét oldali extrém tág pupilla. Fundus camerával látható volt, hogy amíg a bal szemen csak az alsó harmadban kifejezett a szaruhártya oedema, addig a jobb szemen a szaruhártya egésze érintett (ezért kicsit homályos a kép is)

A szemnyomás bal szemen 38, jobb szemen 45 Hgmm volt.

A fundus camerás képeken láthatóvá vált, hogy mindkét szemen a szemlencse leszakadt, és anteroir luxálódott. A bal szemen a lebegő lencsefüggesztő rostok is láthatóak.

Kétoldali lencseluxatio

Jobb szem

Kétoldali lencseluxatio

Bal szem

Nyíllal jelölve a lencsefüggesztő rostok

A kutya Cosoptot kap, illetve antibiotikumos szemcseppet, a szemlencsék műtéti eltávolítására előjegyezve.

A kórelőzmény felvételekor a tulajdonosok nem tudtak beszámolni semmilyen traumáról, vagy ismert öröklött problémáról. A beszélgetésünk végén csak mellékesen megjegyezték: “Amikor a farkát rágja a kutya, akkor körbeforog és le szokott esni a galériáról a földszintre, de soha nem lett semmi baja.”

dr.Berényi Adrien