Hypertensiv glaukóma és szaruhártyafekély

Cooper hypertensiv glaukómától és szaruhártyafekélytől szenvedett. A tartósan megnövekedett szemnyomás az állatnak folyamatos diszkomfortot, migrénes fejfájást okoz és jelentősen károsítja a szem szöveteit.

Egy másik állatorvosi rendelőben helyesen diagnosztizálták a megnövekedett szemnyomást. Az állatorvos kolléga többszöri alkalommal elvégezte a szem pungálását, azonban ezt nem a limbus vonalában, hanem a szaruhártya, a látótér centrális részén végezte, amelynek nagy kiterjedésű cornea fekély lett az eredménye, majd felvarrta a kutya harmadik szemhéját. Ezek a beavatkozások sajnos nem hoztak semmilyen javulást Cooper állapotában, így került rendelőnk gondozásába.

Betegfelvételkor a következőket tapasztaltuk:
Szemnyomás jobb szemen 38 Hgmm, bal szemen 70 Hgmm. Az arc többnyire szimmetrikus, a bal szem megnagyobbodott, jelentősen elődomborodik. A szemrés megfelelő méretű, a könnypontok fellelhetőek. A kötőhártya enyhén kipirult mindkét szemen. A jobb szem cornea tiszta, fényes, ép, érzékenysége megtartott. A bal szem szaruhártyája ödémás, pachymetriája 1,2 mm, centrálisan fluoreszcein pozitív fekély, valamint diffúz ereződés látható.
Hypertensiv glaukóma és szaruhártyafekély
Hypertensiv glaukóma és szaruhártyafekély

Az ultrahangos vizsgálat során a bal szem elülső csarnokában, valamint az üvegtestben is jelentős gyulladás, denzitásfokozódás, továbbá az üvegtesti határhártya elemelkedése és térszűkítő módon kibillent szemlencse látható, utóbbi vélhetőleg a centrális pungálás iatrogén következménye.

Hypertensiv glaukóma és szaruhártyafekély

A pupilla fényingerre adott reakciója mindkét szemen közepesnek mondható.

Diagnózis a bal szemen szűk zugú glaukóma, lencseluxatio, következményes szaruhártyafekéllyel, jobb szemen szűk zugú glaukóma, IOP emelkedés. A symptomaban tapasztaltak azonnali műtétet indikáltak.
Az operáció lépései a következők voltak:
• Testtömeg mérése: 10kg
• 22G-s (kék) vénakanül behelyezése jobb mellső lábba, ezt követően intravénás 0,8ml ketamin; 0,5ml xylazin; 0,2ml dormicum adagolása, majd reakciómentes alvás
• Tubulálás után a folyamatos oxigén ellátás biztosított
• Műtéti terület izolálása
• Műtéti terület fertőtlenítése 1:5 betadin oldattal
Digitális réslámpával vizsgálva jól látható a cornea ödéma, a diffúzan szövődő, jelentős érsarjadzás, valamint, hogy az fekély egészen a szaruhártya endothel rétegéig terjed
• Subconjuctivális lidocain adagolása
• T820nm-es Supralézeres photocoagulatio 1W/0,8 sec értékkel a processus ciliare vonalában 15 ponton
• 500mW/0,3 sec értékkel a sarjerek micropulsatioja
• A limbus vonalában transcornealis iridotomia, amelynek hatására a szemből nagy mennyiségű véres tartalom távozott
• A csarnokok közötti összeköttetés és folyadékáramlás ismét biztosított
• A fekély feltisztítását követően gyógyászati kontaktlencse felhelyezése
• Subconjuctivalis gentamicin és dexamethason injektálása
• Intrapalpebralis lidocain injektálása
• Szemhéjak összeöltése 3-0-s, nem felszívódó varrattal, három öltéssel
A posztoperatív kezelés során szükség volt szisztémás antibiotikumos kezelésre, szemnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő, antibiotikum és immunszupresszáns hatóanyagot tartalmazó szemcseppek adagolására, orálisan alkalmazott gyulladáscsökkentő, láz- és fájdalomcsillapító gyógyszerre. Kiegészítő kezelésként A-vitamin olaj adagolását javasoltuk. A műtétet követő 10 napban gallér viselése volt szükséges.
Öt nap elteltével a gazdik jelentkeztek budapesti rendelőnkben, hogy Cooper kidörzsölte a középső varratot. Újabb seb toalett, altatás, fekély toalett, kontaktlencse felhelyezése és a szemhéjak összeöltése volt szükséges.
Közel két hét elteltével Cooper szemhéjából eltávolításra kerültek a korábban behelyezett varratok, amire a kutya habitusából fakadóan enyhe bódításban (0,1ml dexdomitor, 0,3ml ketamin) került sor. Ekkor a szemnyomás 18-25Hgmmm volt, a szaruhártya a jobb szemen tiszta, fényes, ép, bal szemen ödémás, a fekély gyógyulófélben. Szemészeti ultrahanggal vizsgálva megállapítható, hogy a centrális pungálás következtében, anatómiai helyzetéből kibillent szemlencse miatt az üvegtest rendellenesen helyeződik, ennek következtében emelkedett a szemnyomás.
A precíz előkészítést, majd a varratok eltávolítását követően a limbus vonalától 5mm-re ismételt iridotomiara került sor. A lecsapolt csarnokvíz ekkor már se vért, se gennyet nem tartalmazott. A továbbiakban is indokolt volt a különféle hatóanyag tartalmú szemcseppek alkalmazása, subcutan adott gyulladáscsökkentő injekció, valamint szájon át alkalmazott fájdalomcsillapító és vízhajtó adagolása néhány napig. Újabb két hét múlva ismételt kontrollra került sor. Ekkor a szemnyomás 14-15 Hgmm volt, a szaruhártya a jobb szemen tiszta, fényes, ép, a bal szemen a cornea ödéma jelentősen csökkent, a fekély mérete és mélysége sokat javult, fluoreszcein negatív.

Ultrahangos vizsgálattal a kibillent szemlencse helyzete továbbra is fennáll, azonban az üvegtesti denzitásfokozódás, a gyulladásos törmelékek mennyisége nagymértékben csökkent.

Öt alkalmas soft lézeres kúrát javasoltunk Cooper számára, heti 2-3 alkalmas lebontásban.
A soft lézer 660 nm hullámhosszú sugara különleges fizikai tulajdonságai következtében biostimulációt, gyorsabb sebgyógyulást hoz létre az élő szövetekben, valamint gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Festékanyagokkal együtt alkalmazva egyes szöveti területek baktériummentesítésére is tökéletesen alkalmas (antimikrobiális photodinamikus terápia – APDT).
 
Szerző: dr. Valker-Takács Liliána