Retina atrophia lépésről lépésre

GOLDEN RETRIEVER, 7 ÉVES, KAN

Körülbelül fél éve észlelték a tulajdonosok a látásromlást. Más rendelőben vizsgálták, ahol normál szemfenéki képet találtak. MRI vizsgálatot kívántak elvégeztetni a látásromlás okának kiderítésére.

Rendelőnkbe érkezésekor a következőket tapasztaltuk nála.
Megtekintéses vizsgálattal az arc és szemtájék szimmetrikus, a szemrés megfelelő méretű, a könnypontok fellelhetőek, a szemfelszínt borító könnyfilm mennyisége és minősége normális. A kötőhártya halvány rózsavörös, gyulladás, váladékozás nem tapasztalható. A szemgolyók mérete és állása szimmetrikus. A szaruhártya tiszta, fényes, ép, érzékenysége megtartott. Fekély, pigmentáció, ereződés, ödéma nem áll fenn. A pupillák kitágultak, fényre jelentős válaszreakciót nem adnak.

Bal szem
Jobb szem
Bal fundus
Jobb fundus

Ultrahangos vizsgálat során tiszta csarnok és üvegtest volt látható, a lencse vonala nem tűnik át egyik szemben sem. Denzitás fokozódás, gyulladás, vérzés nincs. Az üvegtesti határhártya ép, a retina vonala azonban nem húrszerű.

Ultrahang

Bódítást követően OCT vizsgálatra került sor. Az OCT (Optical Coherence Tomography) a legmodernebb szemészeti diagnosztikai eljárás, amely lehetővé teszi, hogy élő állat szeméről készítsünk szövettani felbontású, keresztmetszeti képeket, valamint vizsgálni tudjuk a csarnokzug tágasságát, az itt előforduló kóros elváltozásokat.
Az OCT vizsgálattal retina emelkedést tapasztaltunk, melyek mértéke 30-50 mikrométeres volt és a kép folyadék felhalmozódást, valamint retinális rétegek atrophiáját is mutatta. Az elemelkedés a pigment epithel magasságában következett be. Retina Cross Line módban jól látható az elváltozás. A fekete-fehér képen az OCT-vel vizsgált terület látható. Ennek a vizsgálatnak a segítségével nyomon követhetjük a retina atrophia mechanizmusát.

Csarnokzug
Bal szem OCT

A GCC az oxigén diffúziós hiányra legérzékenyebb része a retinának. Jól látható, hogy a retina atrophia korai stádiumában az oxigén diffúziós hiány még nem következik be a retina teljes területén és az is, hogy a periféria felől indul meg a látóidegsejtek pusztulása.