Első dokumentált állatorvosi ERG-vizsgálat Magyarországon – esetleírás

2009. december 30.

Rendelőnkben a mai napon egy hét hónapos amerikai bulldog kan kutyát hoztak be. A tulajdonos a tüneteket két napja észlelte, házi állatorvosa irányította hozzánk szemészeti kivizsgálásra.
Fizikális vizsgálattal mindkét szemen körülbelül 30 másodpercenként mediális irányú rotáció volt látható, amely néhány másodperc múlva spontán oldódott, ezek mellett a bal szemen enyhe függőleges irányú nystagmus volt látható. A pupillák fényreflexe mindkét szemen késett.
Pachymeterrel a szaruhártya vastagsága jobb szemen 580, bal szemen 576 mikrométer. A szaruhártya ép, ereződés nem látható. A jobb szemben a szaruhártyát embrionális korban ellátó centrális ér maradványa látható. A szemfenék vizsgálata binokuláris ophtalmoscoppal vizsgálva ép, jól áttekinthető, erei épek, vérzésnek, retinaleválásnak nyoma nincsen. A szemnyomás mindkét szemen 20 Hgmm kontakt szemnyomásmérővel, pachymeterrel végzett vizsgálat után szaruhártyavastagsággal korrigált szemnyomás jobb szemen 18,6 Hgmm, bal szemen 18,9 Hgmm.
Ezt követően a kutyát felületesen bódítottuk az ERG-vizsgálat elvégzéséhez. Erről láthatjátok a mellékelt videót. A kutyát hasfekvésben helyeztük el, az ERG-készülék földelő elektródája került a tarkóra. Ez az elektróda csipeszes, megfelelő kontaktushoz ultrahang-gélt használtunk. A szembe nagytestű kutyákban szemterpesztő behelyezése javasolt, de úgy találtuk, hogy szemterpesztő nélkül stabilabban helyén marad a kontaktlencse. A kontaktlencséhez viscoelasztikus anyagot használtunk. A lateralis cantustól kb. 3 cm-re helyeztük el a harmadik elektródát, amely egy subcutan tűelektróda. A vizsgálat során néztük mind megvilágított szobában, a sötétadaptáció fázisában, illetve azt követően sötét vizsgálóban is a szem válaszát a felvillanó fényre. Minden fázisban 8 fényingert közöltünk a szemmel, ezek átlagolásából született minden fázisban a vizsgálati eredmény. A bal szemen megfelelő volt mind a fényes, mind a sötét fázisban az idegi válasz, az akkomodáció szakaszában az idegi válasz gyengébb volt. A jobb szemen a sötét fázisban nem volt idegi reakció a fényközlésre, a fényes szakaszban, illetve az akkomodáció szakaszában pedig túlzott reakció, tüskeszerű potenciálkiugrások voltak láthatóak.
A szemek ultrahangos vizsgálatát az ERG-vizsgálat után végeztük el, hogy az ultrahanggél ne befolyásolja az ERG-vizsgálati eredményünket. Az ultrahangképen mindkét szem teljesen áttekinthető, a lencse ép, az első és a hátulsó csarnok is tiszta, vérzésnek, retinaleválásnak nyoma nincsen.
A szemészeti vizsgálati eredményeink tükrében kizárható, hogy az elváltozások szem eredetűek lennének.
Mivel a kutya hosszabb ideje antiparazitikumos kezelést kap, felmerült az esetleges toxikus háttér is, ezért vérvizsgálatot is végeztünk. Ennek eredményei fiziológiás tartományban voltak, a májenzimek valamint a CK mutattak enyhe emelkedést, de ezek sem szolgáltatnak magyarázatot a tünetekre.
A szemtüneteket tehát valamilyen belső agyi folyamat okozza, a traumás háttér sem zárható ki. A kontrollvizsgálatig agyi keringésjavítót és B-vitamin komplexet kap a kutya.

dr. Dobos András