Egy majdnem vak berni pásztor – iridectomia

Rendelőnkbe egy 7 éves berni pásztorkutyát hoztak el azzal a panasszal, hogy kipirult a szeme. Szemcsepp hatására átmeneti javulást mutatott, de a pupillája a kutyának nem reagált fényre, illetve egyre többször tapasztalták, hogy nekimegy a tárgyaknak is. A kutya nem jelzett fájdalmat, kedvében, viselkedésében nem számoltak be változásról.
A vizsgálat során a kutya szemnyomása bal szemen 42, jobb szemen 39 Hgmm volt (a normál érték kétszerese, a kutya mégsem jelzett fájdalmat-a fajta hihetetlen türelméről ad bizonyosságot). A kutya a kontrasztos különbségeket észlelte, de a szürke, hasonló színű tárgyaknak nekiment. Pupillája fénymerev volt. Fundus camerával és indirekt ophtalmoscoppal vizsgálva szaruhártya ép, teljes terjedelmében átlátszó, első csarnok tiszta volt, pupillák ad max. tágak , fénymerevek. Szemlencsék helyben tartottak, tokjuk enyhén cataractás. Hátsó csarnokban tiszta üvegtest. Mindkét szemen szemfenék előrehaladott PRA tüneteit mutatja, a retina elfénytelenedett, nagy kiterjedésű fehér-világos foltok, erezettség minimális, a papilla sorvadt, lekerekedett, porcelánfehér.
Az ERG-vizsgálat is megerősítette a diagnózist, jobb szemen nem volt semmiféle értékelhető fényválasz, bal szemen enyhe szórt tüskézettség volt csak látható, minimális fényérzékelés volt csak.
A kutya látása sajnos erősen károsodott, a magas szemnyomás azonban magát a szemgolyót is veszélyezteti. Ezért szemmegtartó iridectomiát végeztünk a kutyán a szemgolyók megtartása, illetve szemnyomás helyreállítása miatt. A műtét képeit és részletes leírását folytatásban mutatjuk be.

A berni pásztor kutyánál jobb szemen 39, bal szemen 42 Hgmm szemnyomást mértünk, amely gyógyszeres kezelés (Cosopt) hatására sem csökkent kielégítő mértékben, így iridectomiát végeztünk nála a szem megtartása érdekében.

A műtét lépései:
1.   A szem fertőtlenítése 1:10 hígítású betadine oldattal – preop 3 napig antibakteriális szemcseppet is kapott a kutya.
2.   Szaruhártya megnyitása 2,8 mm-es seben, ezt követően nagy mennyiségű csarnokvíz ürül spontán
3.   Az írisz megragadása speciális írisz csipesszel, majd előhúzása a szaruhártya seben.
4.   Az íriszen ablak készítése. (Ha a hosszan fennáll a magas szemnyomás, akkor maga az írisz is oedemássá válik, így a metszési felület fehéren tűnik elő, felrostozódott szerkezetet mutat.
5.   Az ablak készítését követően az íriszt repozicionáljuk, majd a szemet átöblítjük gentamicin-dexadreson tartalmú steril oldattal.
6.   Ha vérzés lép fel – ami a gazdagon erezett írisz esetén relativ gyakran előfordul, akkor tonogenes oldattal csillapítjuk a vérzést. A túlzott tonogen használat szövődménye lehet a túl kicsi iridectomiás seb bezáródása.
7.   Ha már megszűnt a vérzés, az ablak megfelelő méretű, akkor egy darab 10/0 öltéssel zárjuk  a szaruhártyasebet. Az első csarnok feltöltése nem szükséges, mert az újratermelődő csarnokvíz fel fogja tölteni néhány órán belül.
8.   A szem fölé subconjunctivalisan antibiotikumot helyezünk.
9.   Majd a szemhéjakat összezárjuk a szem, és a műtéti seb védelme érdekében. A gazdák otthon az öltések közti réseken keresztül tudják szemcseppekkel kezelni a kutya szemét. A varratokat egy hétig tartjuk benn. Eltávolításuk után a mért szemnyomás 10 és 18 Hgmm volt.

Bár a kutya mindkét szemén előrehaladott fokú a PRA, a varratszedést követően látásában javulás volt észlelhető. A számára nem kedvelt személyt szemével is követte (az állatorvost)!

dr. Dobos András