Dermoid képlet a szemen

Páciensünket az utcáról fogadták be, így nem ismert az előélete. A kutya egészséges, egyetlen “hibája” a bal szemén található dermoid képlet volt. Altatást követően vált teljes méretében láthatóvá a szaruhártya és a kötőhártya határán helyeződő, kb. 3 cm átmérőjű dermoid képlet. A képlet nagyobb részében feketén pigmentált volt, belőle számos szőr nőtt ki. Szerencsére a szőrők nem irritálták a szaruhártyát, azon fekély nem volt. A kötőhártya irritációja miatt közepes fokú conjunctivitis állt fenn.

Dermoid
Dermoid

A szaruhártyára terjedő dermoid képletek a szemhéjak fejlődése során alakulnak ki hibásan, a lateralis cantusból egy hámsziget leszakad, és a szaruhártyához tapad. A képlet környezetétől általában jól elhatárolódik, érellátása alulról történik, több vékony, vagy néhány vastagabb ér segítségével. A képlet, ha a széli részénél kezdjük el felfejteni, akkor könnyen elválasztható az alatta helyeződő fiziológiás szövetektől.

A műtét kivitelezéséhez a szaruhártya repesztéséhez használt trokár jól alkalmazható. A képlet lefejtését a szaruhártyától elfelé kell végezni, felfelé és a kötőhártya irányába.

A fellépő vérzés kisfokú volt, amelyet tonogen topikális alkalmazásával csillapítani lehetett.

A dermoid széli része ahol a szaruhártyához tapadt, ott minimális pigmentáció, illetve vérző szövethiány maradt vissza, a széli részen viszont nem tapadt egyáltalán a dermoid a szaruhártyához, így ott láthatóvá vált egy ép szaruhártya részlet. A dermoid másik tapadási pontja mélyen a kötőhártya zsákban volt, ott is egy kisfokú szövethiány maradt csak vissza. A vérzés teljesen elállt, így a szövetek varrására nem volt szükség.

A kutya antibiotikum tartalmú szemcseppet kap, illetve a szaruhártya regenerálódásának elősegítésére A-vitamin, hialuronsav tartalmú szemcseppeket is kap.

dr. Dobos András – dr. Berényi Adrienn