Csarnokzug vizsgálata OCT-készülékkel (kutatás)

Korábbiakban a csarnokzugról már tettünk fel képet. Az OCT készülék beszerzése előtt a csarnokzug vizsgálata csak a goniolencse, és az UH készülék segítségével történhetett meg élőállatban. A csarnokzug a cornea és az írisz által határolt terület. Altatott és érzéstelenített szemgolyóra helyeztük a lencsét, amely segítségével a csarnokzugot lehetett áttekinteni.

Mi a csarnokzug vizsgálatának jelentősége? A glaukóma (zöldhályog), a glaukómára való hajlam diagnosztizálása,az esetleges csarnokzugi összenövések megállapítása, illetve idegen test felismerése.

A glaukómára való hajlamot a csarnokzug szögelésének meghatározásával, illetve a Schlemm csatornák tágasságával lehet meghatározni. Ez a szögmérése azonban mind a goniolencse, mind az UH kép esetében meglehetősen nehézkes volt.

Ép szemről készült csarnokzug-felvétel:

Rendelőnkben elvégzett kutatások során az volt megállapítható, hogy az állat életkora és a várható testnagysága befolyásolja a csarnokzug tágasságát.

30 foktól egészen 70 fokig találtunk a vizsgálódásaink során csarnokzug szögtágasságot. Az átlag 40 és 50 fok között volt, amely véleményünk szerint meghatározó átlagérték normál csarnokzug szögelésre.

Kijelenthetjük, hogy 40 fok alatt a csarnokzug nyitottsága ellenére is a szemnyomás vizsgálat és a vele együtt elvégzett ERG vizsgálat glaucoma hajlamot, vagy részleges szemnyomás növekedést mutat. A 40 és 50 fok közötti normál csarnokzug szögelés a kisebb testű kutyáknál, amelyeknél fiziológiásan is a szem elődomborodása jellemző az 50 fokhoz közelített. Míg a nagytestű kutyáknál ez 40 fokhoz közelített.

Kistestű, “kidülledő” szemű kutya csarnokzuga:

Ez a vizsgálat egy standard felállítása után, egy fajtánál a glaucomára való hajlamot jelezheti. Ami azt jelenti, hogy a szemnyomás mérések gyakoriságával, az idült szembetegség megelőzhető, illetve az állat tenyésztésére javaslatot lehet tenni.

Az OCT készülékkel nagyon egyszerűen, 5-10 perces bódításban elvégezve a vizsgálatot – tapasztalataink szerint 5 hónapos kortól – a glaucomára való hajlamot amelyet a csarnokzug szűkülete, a Schlemm csatornák szűkössége határoz meg, ki lehet szűrni. Ez genetikai örökségből adódó glaucoma hajlamra vonatkozik.

Így a PRA vizsgálat mellett, amely esetében véleményem szerint a genetikai vizsgálatot mindenféleképpen ki kell egészíteni fiziológiás ERG, fundus kamera, retinascan vizsgálattal, egyúttal glaucoma hajlamra való vizsgálatot is el lehet végezni.

dr. Dobos András