Phacoemulsificator

(szürkehályog-cataracta-operáció)

A cataractát vagy szürkehályogot már a XIX. század végén sikeresen operálták az elszürkült szemlencse eltávolításával. A humán majd állatorvosi sebészetben kezdetben ezt az eljárást alkalmazták széleskörűen. A páciens szemén egy kb. 1 cm hosszúságú, félköríves sebet ejtettek, és a szemlencsét teljes egészében eltávolították. Ennek a műtétnek a nagyméretű seb miatt, illetve mivel a lencse teljes egészében eltávolításra került számos szövődménye lehet, illetve a látásélesség visszaadására sem lehetett minden esetben műlencsét beültetni. Az orvosi műszerek fejlődésének köszönhetően született meg a phacoemulsificator is, mellyel mind a humán, mind az állatorvoslásban a szürkehályog műtétek jelentős részét napjainkban végzik.

A phacoemulsificator egy olyan műszer, amely ultrahangos késsel rendelkezik, mely felaprítja a szemlencse elszürkült anyagait. Az eszköz irrigáló-aspiráló eleme a műtét során folyamatosan friss, steril sóoldatot juttat a szembe, az aspiráció révén pedig eltávolítja az ultrahangos kés által felaprított lencsedarabokat. Az eszköz kézi tagjának feje mindössze 2,8 mm átmérőjű, így a beavatkozáshoz nem szükséges a szemet felvágni, hanem egy mindössze 3 mm-es seben keresztül el tudjuk végezni a beavatkozást. A phacoemulsificatorral végzett szürkehályog műtétek során a szemlencse tokja nem kerül eltávolításra, hanem benn marad a szemben. Amennyiben a lencsetok is elszürkült, ez a phacoemulsificator segítségével polírozható, átlátszósága fokozható. Az így átlátszóvá tett lencsetok alkalmas arra, hogy befogadja magába a műlencsét, amely visszaadja a látásélességet. A modern műlencsék hajlékonyak, egy fecskendőbe beilleszthetőek. A műlencse fecskendőjének átmérője megegyezik a phacoemulsificator fejének átmérőjével, így a lencse behelyezése a 3 mm-es seben keresztül lehetséges.

A 3 mm-es műtéti sebet mindösszesen egy öltéssel zárni tudjuk, így nem kerül a páciens szemébe nagy mennyiségű varróanyag. Gyorsabb a műtét utáni sebgyógyulás, illetve mivel a szem egésze nem került megnyitásra, így csökkent az ebből adódó műtéti komplikációk száma. Nem áll fenn a szem megnyitásakor meglévő fertőzésveszély, a szaruhártyán kisebb sebet ejtünk ,az kevéssé károsodik, hegesedik, a szemnyomás a műtét során állandó, így lecsökken a retinaleválás kockázata is.

Phacoemulsificator - szürkehályog (cataracta) operáció