VII. Nemzetközi Állatorvosi Szemészeti Konferencia

Hetedik alkalommal került megrendezésre a Nemzetközi Állatorvosi Szemészeti Konferencia az ALPHA-VET Kft., a Kiséri Állatorvosi Rendelő, valamint a Közép-Európai Társállat Szemészeti Társaság szervezésében.
A helyszínt az Alpha-Vet Kft. biztosította budapesti székházuk Konferencia termében.
A rendezvényt a Magyar Állatorvosi Kamara 68 pontra értékelte, kiemelt rendezvénnyé nyilvánította.
Az előzetes regisztrációk alapján 103 állatorvos, állatorvostan-hallgató és humán orvos kolléga jelezte részvételi szándékát Magyarországról, Romániából és Szerbiából.
A Konferencia szakmai fővédnökségét Professzor Dr. Tóth József, DSc, PhD. med.vet. nagy örömünkre elvállalta, valamint a konferencia előtt az egyesület elnökségének és tagjainak egyöntetű kérésére elfogadta a Közép-Európai Társállat Szemészeti Társaság tiszteletbeli elnöki posztját.

Az előadók, a szemészet szakterületről, valamint a kapcsolódó egyéb állatorvosi stúdiumok részéről is elfogadták felkérésünket az előadások megtartására. Egy nagyon hosszú és tartalmas nap volt a résztvevőknek összeállítva. A helyszínen a kollégákat a már szokásos, bőséges disznótoros reggeli várta a regisztráció teljes időtartama alatt. Nem hiányzott Szabó Sándor tárogatóművész sem, aki megemlékezett részben az október 6-i emléknapról, valamint az eljövendő október 23-i ünnepségről is zenei előadása kapcsán.
Az Alpha-Vet Kft részéről  Hella Barnabás állatgyógyszer üzletág kereskedelmi vezető nyitotta meg a konferenciát, majd  kezdődött az előadások sora.
Professzor Dr. Tóth József előadásában a ló szemelváltozások műtéti kezeléséről, valamint Uvea elváltozásairól beszélt. A kisállat szemészettel foglalkozó állatorvosok részére is rendkívül hasznos, a tudomány legújabb ismeretanyagát tartalmazó előadást tartott 3 órában. A képi anyag sokszerűsége a hallgatók véleménye szerint szinte élővé tette az előadást.
A következő nagy szekció részben a modern diagnosztikai eszközökről, az Optikai Koherencia Tomográfról, a vele elvégzett diagnosztikai lehetőségek eredményeként elvégezhető lézer-szemészeti beavatkozásokat ismerhették meg a hallgatók.

Ebéd után Professzor Dr. Zöldág László Ny. Egyetemi Tanár az örökletes szembetegségekről, valamint azoknak szűrési lehetőségeiről tartott rendkívül érdekfeszítő, több, mint 90 perces kurzust.

Dr. Szalai Ferenc PhD., Habil Egyetemi Docens Úr neuro-anatómaiai előadását a jelenlévő szemészettel foglalkozó humán kollégák – olyan szintű előadásnak tartották, amely véleményük szerint a világ bármelyik szemészeti konferenciájának kiemelkedő fénypontja lenne.

Dr. Jakab Csaba PhD., Egyetemi Adjunktus Opthalmo-patológiai előadása, valamint dr. Vajdovich Péter PhD. Tanszékvezető Egyetemi Docens előadása, olyan tudásanyagot mutatott be, amelyek nyilvánvalóvá tették, hogy a prevenció, a felismerés, gyógyítás a szembetegségek esetében a különböző stúdiumok együttműködését kívánja.

Dr. Siver László A Közép-Európai Társállat Szemészeti Társaság alelnöke sokadjára bebizonyította, hogy a gyakorló szemészet sürgősségi ellátásának kiemelkedő képességű tudója, gyakorlója és előadója is. Az ő előadását a korábbi évek konferenciáin mindig is az egyik legnagyobb érdeklődés kísérte. Hiába volt ez az előadás már a nap vége felé, a teremben a kollégák fáradtság nélkül, teljes odaadással figyelték a rendkívül élvezetes szakmai anyagot és a magyar szemészetben szinte páratlan szakmai tudást felvonultató előadást.
Utolsó előadásként a ma népszerű Brachycephal kutyafajták leggyakoribb szembetegségei kerültek elő. Ezt Dr. Tilly Péter az ALPHA-VET Kft. szaktanácsadó állatorvosa egészítette ki az erre a kutyafajtákra jellemző bőrbetegségek ismertetésével, kezelési metodikáival. Szokásos módon zártuk a konferenciát este 19 óra 17 perckor 11 óra és 2 perccel a megnyitó után a „jövőre veletek ugyan itt, de Szentesen” mondattal. A nap folyamán a szünetekben, valamint az előadások után megtartott konzultációk során az előadók felé záporoztak a kérdések. Akik ezekre építve már a jövő évi konferencia tematikájára tettek javaslatokat.

Minden résztvevő és az előadók is egyaránt Nagy Köszönettel fordulnak az ALPHA-VET  Kft. vezetésé felé, valamint köszönet illeti a munkatársakat azért a munkáért, amelyet a konferencia létrehozásában, szervezésében, reklámozásában és az érkező kollégák vendéglátásában megtettek.

Dr. Dobos András címzetes egyetemi docens