GY.I.K.

Mitől gyulladt be a kutyám szeme?

 

A gyulladás hátterében fertőző és nem fertőző okok is állhatnak. Fertőző kórokok lehetnek baktériumok, vírusok, paraziták, gombák. Nem fertőző kórokok közé sorolhatóak a különböző irritációt okozó anyagok (kémiai anyagok, por), a folyamatos mechanikai irritáció (befelé forduló szemhéj, szempillák). Jelentkezhetnek továbbá gyulladásos tünetek allergiás reakció következtében is. A gyulladás okának pontos felderítéséhez kérem, keresse fel rendelőnket.

 

Mit jelent a szemészeti szűrés?

 

Szemészeti szűrés során a szem különböző struktúráinak (szemlencse, elülső csarnok, szivárványhártya, sugártest, szemlencse, üvegtest, retina) vizsgálatát végezzük el. Rendelőnkben Optikai Coherencia Tomográf, ERG, digitális réslámpa, ophtalmoszkópszemészeti ultrahang teszi lehetővé a szem minden rétegének valós idejű vizsgálatát és az ott megjelenő betegségek felderítését.

Operálható-e a szürkehályog?

Rendelőnkben a legmodernebb lencseműtétek elvégzésére alkalmas eszköz, az úgynevezett phacoemulsificator áll rendelkezésre a szürkehályog műtéti kezelésére. Ez az eszköz ultrahangos késsel rendelkezik, ennek segítségével aprítja fel a szemlencse elszürkült anyagait beavatkozáshoz nem szükséges a szemet felvágni, hanem egy mindössze 3 mm-es seben keresztül el tudjuk végezni a beavatkozást. A műtét során a szemlencse tokja nem kerül eltávolításra és az így átlátszóvá tett lencsetok alkalmas arra, hogy befogadja magába a műlencsét, amely visszaadja a látásélességet. A 3 mm-es műtéti sebet mindösszesen egy öltéssel zárni tudjuk, így nem kerül a páciens szemébe nagymennyiségű varróanyag. Gyorsabb a műtét utáni sebgyógyulás, illetve mivel a szem egésze nem került megnyitásra, így csökkent az ebből adódó műtéti komplikációk száma. Gyógyszeresen a szürkehályog nem gyógyítható, az interneten árult „csoda cseppekkel” javulás nem érhető el.

A kutyámnál zöldhályogot állapítottak meg. Operálható-e ez a betegség?

Többféle műtéti megoldás is létezik zöldhályogbanszenvedő állatok esetén. Az egyik lehetőség a magas szemnyomást okozó többlet csarnokvíz elvezetése shunt beültetésével. Lehetőség van továbbá a csarnokvíz termelődéséért felelős, úgynevezett sugártest sejtjeinek roncsolására, inaktiválására fagyasztásos módszerrel (cyclocryopexiával) vagy lézeres cyclophotocoagulatioval. Rendelőnkben 820 nm-es supralézerrel operálunk. Kérem keresse fel rendelőnket, hogy egy alapos szemészeti vizsgálat után megbeszélhessük , hogy az ön kedvence számára mely műtéti megoldás lenne a legmegfelelőbb.

Mostanában a kutyám mintha rosszkedvű lenne. Mi okozhatja?

Kutyája rossz kedvének hátterében állhatnak szemészeti problémák. Zöldhályogban szenvedő kutyák esetében gyakran tapasztalnak ilyen tüneteket a tulajdonosok, melynek hátterében a szemnyomás normális érték fölé emelkedése áll. A magas szemnyomás ugyanis nagyon gyakran kellemetlen érzést, fejfájást okoz, melynek következtében az állatok kevésbé aktívak, rosszkedvűnek tűnnek. Kérem, keressen fel minket rendelőnkben, hogy pontos diagnózist állíthassunk fel.

A kutyám mostanában mindennek neki megy. Mi lehet az oka?

A probléma hátterében nagy valószínűséggel látásromlás áll. Ez több okból is bekövetkezhet. A látás romlását idézhetik elő a szaruhártya különböző megbetegedései (heveny gyulladás, folyamatos irritáció, Überreiter szindróma) melyek következtében a szaruhártya elhomályosodik, benne pigment rakódik le, felületére sarjszövet nő. Szintén látás problémákat okoznak a szemlencse megbetegedései, mint például a szürkehályog vagy a lencse elmozdulás, luxatioja. A látás romlásának vagy akár teljes elvesztésének hátterében állhat a retina elváltozásai is (retinaleválás, gyulladás, sorvadás, vérzés). Fontos megemlíteni továbbá a zöldhályogot, mely során a szemben kialakult magas nyomás miatt a retina vérellátása csökken, mely következtében a retina elhalása következik be. Pontos diagnózis alapos szemészeti vizsgálat nélkül nem tudok felállítani, ezért javaslom rendelőnk mielőbbi felkeresését.

Elszürkült a kutyám szeme. Mitől lehet?

Kutyája szemének szürkés árnyalata több okból is bekövetkezhetett. Diagnózis szempontjából fontos, hogy a szem mely részén jelentkeztek a tünetek. Ha a szaruhártyáján jelentek meg szürkés területek, annak hátterében állhat valamilyen traumás sérülés(pl.:macskakarmolás), de lehet akár egy kezdődő fekély jele is, melynek hátterében gyakran zöldhályog áll. Láthatja továbbá szürkének kutyája szemét abban az esetben is, ha az állat szürkehályogban szenved, mely a szemlencse elhomályosodását jelenti. A pontos diagnózis érdekében azt javaslom, keresse fel rendelőnket!

A kutyám szürkületkor, este sötétben rosszabbul lát. Mi lehet az oka?

Ez a probléma általában retina károsodással vagy a lencse elszürkülésével áll kapcsolatban. Pontos oki tényező felderítése érdekében rendelőnk megkeresése ebben az esetben nagyon fontos.

Mitől piros a kutyám szeme?

A szem kipirosodása számos okból bekövetkezhet. Irritálhatják a szemet rendellenesen befelé növő szempillák (trichiasis, ditrichiasis), illetve befelé forduló szemhéj (entropium) esetén a befordult szőrszálak, melyek kötőhártya-, ínhártya gyulladást és a szaruhártya elszürkülését idézhetik elő. Előfordulhat, hogy valamilyen kórokozó (vírus, baktérium) jutott a szembe és az emiatt kialakult gyulladás miatt pirosodott be kutyája szeme. Ha a panasz szezonálisan jelentkezik, előfordulhat, hogy kedvence problémáját allergia okozza. Zöldhályogszintén okozhat ilyen jellegű problémát. Annak érdekében, hogy pontos diagnózist állíthassunk fel, javaslom, hogy keressen fel minket rendelőnkben.

Mitől könnyezik a kutyám szeme?

Ha átmenet nélkül kezdett el könnyezni kedvencének a szeme és eddig nem mutatott ilyen tüneteket, akkor ennek rendkívül sok oka lehet. Ha a könnyezés szezonálisan jelentkezik, előfordulhat, hogy allergia okozza. Állhat a könnyezés hátterében valamilyen fertőző (vírus, baktérium okozta) betegség is. Előfordulhat továbbá, hogy valamilyen trauma érte a kutya szemét (pl.: éles tárgy, faág, macskakarmolás) és az ennek következtében kialakult sérülés hatására könnyezik a szem. Szintén a szem könnyezésével járhat az alsó vagy felső szemhéjak befordulása (entropium), mely során a befelé forduló szempillák, szőrszálak által okozott irritáció miatt alakul ki a könnyezés. Elsősorban rövid orrú fajtákban fordulhat elő a prominens orrháti redő. Ezen elváltozás során egy bőrredő túlságosan kiemelkedik és a rajta található szőrszálak irritálják a szemet. Előfordulhat továbbá, hogy a szemhéj széléről rendellenes irányba növő szempillák (trichiasis, districhiasis) okozzák a könnyezést. A fentiektől eltérő okok is állhatnak a probléma hátterében, ezért azt javaslom, hogy keresse fel rendelőnket, hogy egy alapos szemészeti vizsgálatot végezzünk el kutyáján a probléma okának felderítése érekében.

A szemészeti vizsgálatok

Rendelőnk Magyarország legfelszereltebb szemészeti diagnosztikai eszköztárával rendelkezik. Az állatorvosi szemészetben nincs olyan speciális szemészeti diagnosztikai eszköztár, amellyel rendelőnk ne bírna. A szemészeti vizsgálatok a szem külső megtekintéséből áll, amely azonban a szem felbontóképességének korlátozott képességeinek miatt műszeres eszközzel egészülnek ki. Rendelőnkben a következő műszeres eszközök állnak rendelkezésére: funduskamera, biokuláris oftalmoszkóp, oftalmoszkóp, mikromanipulációs lézervezérelt, kamerával ellátott digitális réslámpa, pachimetria, 14 Hz-es szemészeti ultrahang, OCT készülék, műtéti mikroszkóp, tonométer szemnyomás-mérés.

Szemészeti vizsgálatunk az állat megnyugtatásával, az állat nyugalomba helyezésével kezdődik. Abban az esetben, ha az állat nem feszült, nem ideges, jól kezelhető, a vizsgálatok egy része bódítás nélkül elvégezhető. Azonban a vizsgálatok számítógép által vezérelt része, amikoris például kontaktlencsét kell a szemre helyezni, amikoris mozgás nélkül kell tág pupillával lézerdiagnosztikai eszközzel nézni, bódítást igényel. A vizsgálat iránya határozza meg azt, hogy a tisztelt tulajdonos amikor állatorvosi beutalóval, vagy önállóan megjelenik, a kutyát 24 óráig megfelelő folyadékellátás mellett, de étkezés nélkül hozza el a rendelőnkbe, hogy szükség esetén egy rövid narkózisba tudjuk helyezni a kutyát a teljes körű szemészeti vizsgálat céljából.

A pupillatágítás nélkül és éber állapotban elvégezhető vizsgálatok a funduskamerás vizsgálat, a szemnyomás-mérés, a biokuláris oftalmoszkóp, az oftalmoszkópos vizsgálat, azonban a kontaktvizsgálatoknál már bódítást kell végeznünk, amelyet rövidnarkózissal, majd a kutya felébresztésével szoktunk befejezni. Itt a teljes szemészeti vizsgálatnál a pupillatágítás, az ultrahangos kontaktvizsgálathoz az elektroretinogramos ERG vizsgálathoz, valamint az OCT vizsgálathoz szükséges.

Szemnyomás-mérés: Szemnyomás-mérést rendelőnkben ‘Tonovet’ készülékkel végezzük. A vizsgálat teljesen fájdalommentes. A készüléket kb. 1,5 cm-re a szemmel szembetartva a szaruhártyára az eszközből egy, steril műanyag végű kis csopper lövődik ki, amely a szaruhártyát elérve azonnal visszaverődik, és a tonométer kiszámolja a szemnyomást. Rendelőnkben a szemnyomás-mérés pachymetriával (szaruhártya vastagságméréssel)is ki van egészítve, hiszen az  életkor előrehaladtával a szaruhártya ridegebbé, és vastagabbá válik, így pontatlan mérési eredményeket kaphatnánk. OCT pachymetriás méréssel kiegészítve a vizsgálatot az idősebb állatoknál is pontos eredményeket kaphatunk, így annak esélye, hogy a glaucoma kezdeti stádiumban kerüljön felismerésre, sokkal nagyobb.