Évszakhoz köthető betegségek

Tavasz

Korunk egyik legnagyobb problémája, amely az embereket és a kutyákat egyaránt súlytja, a tavasszal jelentkező allergia.
Számos kutya szenved táplálék-, környezeti inhalációs, vagy kontakt allergiától, amely legtöbbször hasmenés, bőrtünetek, vakarózás, szemészeti elváltozások, növekedési visszamaradottság formájában nyilvánul meg.

Minden “nem normális” tünettel, amely az állat viselkedésében megjelenik, azonnal állatorvoshoz kell fordulni, hogy a megfelelő gyógymódot meg lehessen találni. Fontos, hogy a gazdi ne halogassa hosszú napokig, hetekig az állatorvos felkeresését, mert ez idő alatt a tünetek elmosódhatnak, bizonyos esetekben már felülfertőződések jelentkeznek és a sikeres kezelés is hosszabb, bonyolultabb, költségesebb lehet.

Nyár

A nyári időszakban nagyon sok problémát okoz a hőguta, keringési elégtelenségek, szívpanaszok jelentkezése. Hőguta esetében 41°C fölé mehet a testhőmérséklet, amikor a szervezet már nem bírja kompenzálni az őt ért hőmérsékleti stresszt. Ez leggyakrabban a gépjárműben hagyott állatokat érinti. Ha a túlhevült kisállat nem kap azonnali segítséget és a testhőmérsékletét nem sikerül mielőbb kíméletesen lecsökkenteni és stabilizálni, akkor ez igen gyakran az életükbe kerül.

Ősz

Az őszi időszak gyakran az állatok influenzás megbetegedéseinek kórképeit hozza magával.
Folyamatosan nő a házban, lakásban tartott kisállatok száma. Ezek a kutyák, cicák sok esetben már elszoktak a külső környezeti hatásoktól, egy egy hirtelen jött időjárásváltozás, lehűlés könnyen egészségügyi problémákat okozhat náluk is.

Tél

Téli időszakban a tüdőgyulladás, felső légúti megbetegedések, orr melléküreg, mandula megbetegedései a jellemzőek, illetve, ha a kutya, macska a nap egy részét a szabadban tölti, kevesebbet iszik, netalántán hideg táplálékhoz jut, akkor a bélperisztaltika jelentősen lelassulhat, aminek következtében emésztőszervi elváltozások alakulhatnak ki.

Szilveszterhez köthető nagyon veszélyes “megbetegedés” az ún. petárda stressz. Állataink számára ezek az ijesztő hang- és fényjelenségek egy életen át rettegést okozhatnak, érzékeny egyedeknél akár epilepszia-szerű tüneteket, görcsrohamokat is kiválthatnak. Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban legalább 3 nappal a várható esemény előtt premedikálni kell, tehát előzetes gyógyszeres hatás alá kell vonni az érzékeny kisállatokat. Állatok számára készített, állatorvos által javasolt nyugtatókat kell adni nekik, amivel megelőzhetjük a pszichés túlterhelést. Érdemes a stressz megszűnését követően is még 1-2 napig nyugodt környezetet biztosítani számukra.