Hogyan veheti észre, hogy baj van a kisállat szemével, látásával?

Az állatok, akárcsak az ember, a környezetből származó ingerek jelentős részét a szemükön keresztül érzékelik, habár látásuk kevésbé kifinomult, hallásuk, szaglásuk azonban lényegesen pontosabb.
Elsőként általában a kutya, cica tájékozódási készsége csökken, egyre gyakrabban téveszt, megbotlik, beleütközik tárgyakba, nehezen találja az eldobott játékot, későn ismeri fel gazdáját, stb. Viselkedése bizonytalanná válhat, dörzsölheti a szemét, kedélyállapota megváltozik, többet alszik, visszahúzódóbb, esetleg agresszívabb lesz.

A szembetegségek különböző formája különböző klinikai tüneteket idéz elő, de a tulajdonos, aki követi az állat mindennapjait, nagyon hamar észreveszi ezt.

Az állattartó legkönnyebben a kötőhártyát, szaruhártyát és ínhártyát érintő, külső elváltozásokat veszi észre. Ez lehet idegentest, ami a szemgolyó és a kötőhártya közé került, kémiai szerek okozta irritáció, kötőhártya gyulladás, ill. a szaruhártya elülső felületén jelentkező sérülés, fekély, elhomályosodás. Fertőző eredet esetén megjelennek a különböző színű és állagú váladékok.

A szemnek nem csak a külső rétegeit, hanem a belső szerveit is számos betegség súlythatja, úgy mint a zöldhályog, szürkehályog, uveitis, retinaleválás, szemen belüli vérzések, sugártestgyulladás, stb.
Ezekre a leginkább figyelmeztető külső jelek, az állat viselkedésében bekövetkező változás, szeme színének, tükröződésének megváltozása. Érdemes azonnal szemész állatorvoshoz forulni, ha könnyezik, hunyorog, gyakran téveszt, zöldes, vagy szürkés fényű a szeme, esetleg gyakran pirosodik, vagy úgy veszik észre, mintha megnagyobbodott volna a szemgolyó.

Gyakorta a szemet érintő elváltozás hátterében súlyos szisztémás, az egész szervezetet érintő betegség, probléma állhat, vagyis a szem elváltozásaiból nem kizárólag az adott szemészeti anomáliára, hanem a szervezet egyéb olyan megbetegedéseire is következtethetünk, mint a vérnyomás emelkedés, cukorbetegség, különböző parazitás fertőzöttség, bakteriális és vírusos betegségek akár még azelőtt, hogy az a szervezet egyéb részén elváltozásokat hozna létre, illetve külső klinikai tünetekben jelentkezne.
Ezért fontos, hogy szemészeti szakrendelést keressünk fel, ill., hogy az állatorvos kolléga megfelelő szakrendelésre irányítsa azon pácienseit, akiknél ilyen jellegű problémát feltételez.