Nem fertőző betegségek

A betegségeket eredetük alapján két csoportba oszthatjuk, vannak a fertőző eredetű betegségek, ezek többsége ellen napjainkban már léteznek biztonsággal alkalmazható, preventív jellegű vakcinák, és vannak a nem fertőző betegségek.

Ezek rendkívül széles intervallummal bírnak.
Vannak veleszületett, genetikailag kódolt betegségek, amelyek fejlődési rendellenességként tűnnek fel. Ezek a kisállatok általában életképtelenül jönnek világra. Ilyen betegségek például a nyitott szájpadlás, Botallo vezeték hiányos záródása, a végbél nyílás hiánya, bélcsatorna deformitása, súlyos sérvek, vízfejűség, szívelégtelenség, stb. Ezeket az állatkákat nem szabad erővel életben tartani, a súlyos egészségkárosodás egész életükön keresztül komoly problémákat, szenvedést fog okozni és a tulajdonosra is komoly anyagi terhet ró.

Egészséges, vagy annak tűnő egyedekben is az életkor előre haladtával számos egyéb betegség, szervi elégtelenség jelentkezhet, amelyek időben történő felismeréséhez fontos, hogy a tulajdonos figyelemmel kísérje állatának mindennapjait, étvágyát, emésztését, szokásait, így idejében feltűnhet bármi, a normálistól, megszokottól eltérő viselkedés, tünet.