Oltások

Ajánlott oltási program

Kölyökkutya:
8 hetes (2 hónapos): Parvovírusos bélgyulladás elleni védőoltás
10 hetes: kombinált oltás I.
12 hetes (3 hónapos): kobinált oltás II.
14 hetes: kombinált oltás III.
16 hetes (4 hónapos): veszettség elleni oltás I.
Szükség esetén kennel köhögés elleni védőoltás
10 hónapos: veszettség elleni védőoltás II.
10 hónapos: kombinált oltás IV.
Ezután már csak évente egyszeri alkalommal van szükség a kombinált és a veszettség oltások beadására.

Kölyökmacska:
8 hetes (2 hónapos): macska kombinált oltás I.
10 hetes: macska leukózis elleni oltás I.
12 hetes (3 hónapos): macska kombinált oltás II.
14 hetes: macska leukózis elleni oltás II.
16 hetes (4 hónapos): veszettség elleni oltás
18 hetes: fertőző hashártyagyulladás elleni vakcina I.
21 hetes: fertőző hashártyagyulladás elleni vakcina II.
Szükség esetén Microsporiasis elleni védőoltás
Ezután már csak évente egyszeri alkalommal van szükség a kombinált és a veszettség oltások beadására.

 

 

További ajánlott oltások

 

  • Lyme kór elleni vakcina
  • Corona vírus okozta bélgyulladás elleni vakcina
A vakcinák közül csak a veszettség elleni oltás kötelező, az elsőt három és négy hónapos kora között kell megkapnia, majd a másodikat hat hónap elteltével, ezután évenkénti ismétlés szükséges. Kötelező továbbá minden kutya microchip-es megjelölése négy hónapos koráig. A többi oltás is erősen ajánlott, hiszen nagyon súlyos megbetegedést, sőt akár elhullást okozhat.
Nagyon ritkán a vakcinák allergiás reakciót okozhatnak, ekkor az állat pofája, feje megduzzadhat, bőrén csalánkiütések jelenhetnek meg. Ebben a esetben lehetséges forduljunk állatorvoshoz, ha ez nem lehetséges akkor az állattal itassunk kalcium pezsgőtablettát vagy kalcium injekciót.
Parvovírus

 

 

Kutyák parvovírus okozta bélgyulladása:

A betegséget a legkisebb és legegyszerűbb vírusok közé tartozó kutyaparvovírus okozza (CPV-2).
Ezek a vírusok szélsőséges környezeti viszonyok között is képesek fennmaradni és fertőtlenítőszerekkel szemben is nagyon ellenállóak.

Előfordulhat minden fajtájú és korú kutyában, mégis leggyakrabban 8 hetes és 6 hónapos kor közötti egyedekben kerül megállapításra.

A beteg kutyák bélsarukkal nagy mennyiségben ürítik a vírust, amely így kutyáról kutyára, összezárt helyen (kiállítás, verseny, panzió, állatkórház) fokozottan, valamint különféle ragályfogó tárgyakkal (ketrec, szerszám, stb.) gyorsan terjed.

A kiskutya szájon át felveszi a vírust és fertőződnek a garat nyirokszervei. Innen a vírus betör a véráramba, megjelenik a kórokozó a mandulákban, a torok körüli- és bélfodri nyirokcsomókban. A bélbolyhok tönkremennek, a vérerek áteresztő képessége fokozódik, a fehérvérsejtek száma megfogyatkozik a keringő vérben és a véralvadás is zavart szenved. Mindez pedig súlyos hasmenéshez vezet.

Kölyökkutyákban a vírus a szívizomsejtekben is szaporodik, ezzel magyarázható olykor a kiskutyák hirtelen szívhalála!

A fertőződést követő 3-4 nap múlva már ürül is a vírus és ez eltart aztán 2-3 hétig.

A bevezető tünetek általánosak, levertség, étvágytalanság, láz, majd hamarosan jelentkezik az öklendezés, hányás és a híg, véres hasmenés, ezek következtében pedig súlyos kiszáradás.

Előfordulnak túlheveny esetek, amikor az állatok a tünetek megjelenését követően 2-3 nap múlva rögtön el is pusztulnak!

A szövődményként még tüdőgyulladás is jelentkezhet, ami a hányás aspirációjának következménye.

LEGFONTOSABB MEGELŐZÉSI LEHETŐSÉG A VAKCINÁZÁS!

Várunk minden kölyök kutyust szeretettel, akik még nem estek át ezen az oltáson!

Szopornyica

Az évente 1x szükséges kombinált oltással megvédheted Kedvencedet számos betegségtől!

Ilyen például a szopornyica:

Az egyik legismertebb és legrettegettebb, kutyákat (és rokonaikat) sújtó, sokszor halálos kimenetelű, fertőző betegség. Okozója a CDV Morbillivírus, amely iránt minden fajtájú és korú kutya fogékony!!!
Ha a kutya túl is éli a fertőzést, komoly szövődmények maradnak vissza!!!

A szopornyica fertőződés kutyáról kutyára terjed, de nem megfelelő körültekintéssel az ember is átviheti egyik állatról a másikra. A beteg kutya vizeletével, orrváladékával, bélsarával üríti a vírust, ami közvetlen kontaktussal, vagy ivóvízbe, takarmányra, különböző eszközökre kerülve közvetve is fertőzi négylábú barátunkat.

A fertőződést követő 4-8 nap elteltével jelentkeznek a kínzó tünetek.

Ahogy a vírus szaporodni kezd a szervezetben, jelentkezik a magas láz, majd 1-2 nap elteltével az étvágytalanság, felső légutak hurutos gyulladása, a kutyák orrából és szeméből savós-nyálkás váladék szivárog, a kutyák szörtyögve lélegeznek, bakterialis felülfertőződéssel pedig tüdőgyulladás alakul ki. Gyakori tünet a kötőhártya-, olykor a szaruhártya gyulladásos elfajulása is, amely aztán szaruhártya homályához, kifekélyesedéséhez vezethet.

Az emésztőcső nyálkahártyája is megbetegszik, ezért jellemző a hányás, hasmenés.

Szopornyicás megbetegedéskor a központi idegrendszer is érintett. Enyhe esetben általános tompultság, súlyosabb esetben rángógörcsök, mozgászavarok és bénulások is kialakulhatnak, amelyek sajnos a kutya gyógyulása esetén szaglási-, mozgásszervi zavarok formájában visszamaradhatnak.

Bizonyos esetekben a bőr megbetegedése is előfordul. Ilyenkor rendszerint a has alján, a combok belső felületén, külső hallójárat bőrén piros foltok, lencsényi hólyagok képződnek, amelyek váladéka pörkké szárad be. Elhúzódó esetekben a talppárnák és az orrtükör bőrének megvastagodása alakul ki, valamint a fogzománc fejlődési rendellenessége figyelhető meg.

Vemhes kutyák elvetélhetnek. A betegséget átvészelt szukák kölykei életük első 6-12 hetében ellenállóak a fertőzéssel szemben, mert az anyatejből ellenanyaghoz jutnak, azonban később újra fertőződhetnek, többéves kutyák is megbetegedhetnek szopornyicában.

A beteg kutyák mintegy 1/3-a elpusztul, akár a leggondosabb gyógykezelés mellett is.

Pontos diagnózis felállításához a vírus kimutatására van szükség.

LÉGY FELELŐSSÉGTELJES GAZDI! ÉVENTE EGYETLEN KOMBINÁLT OLTÁSSAL MEGKÍMÉLHETED KUTYUSODAT ETTŐL A SZÖRNYŰ ÉS SOK ESETBEN VÉGZETES BETEGSÉGTŐL!

Fertőző májgyulladás (Rubarth kór)

Kék szem betegség

A fertőző májgyulladás egy igen veszélyes Adenovírus (ICH) okozta megbetegedés, amely leginkább a 3-12 hónapos kor közötti kutyaféléket veszélyezteti, de bármilyen korú kutyát megbetegíthet.

A beteg állatok elsősorban vizeletükkel ürítik a vírust, de a betegség terjedhet érintkezés, nyál és ragályfogó tárgyak útján is. A beteg állat vizelete még több hónappal a felépülés után is fertőzhet!!!

Ha a vírus bekerül a szervezetbe, 2-5 nap múlva jelentkezik a 41 °C-os láz, étvágytalanság, elesettség, hányás és fokozott szomjúságérzet. A vírus vérér károsító hatása miatt vérzések jelennek meg a száj nyálkahártyáján, véres lehet a bélsár és a vizelet, valamint testszerte ödémák alakulnak ki a bőrben a fejen, nyakon és a has alján.
A vírus a szem szaruhártyasejtjeiben hámkárosodást idézhet elő, ilyenkor a szaruhártya szürkéskékre színeződik, innen a “kékszem” betegség elnevezés.

Károsodik a máj, így sárgaság alakul ki, de agyvelőgyulladás is kialakulhat.
Ritkábban légzőszervi tünetek is lehetnek (orrfolyás, könnyezés).

A betegség olykor egyenesen drámai lefolyású, a fiatal kutyák egyik óráról a másikra elpusztulnak, de még a felnőtt ebek is 1-2 napon belül belehalnak a fertőzésbe!!!

Az éves kombinált oltással Te is megvédheted kedvencedet ettől a súlyos betegségtől!

Leptospirózis

 

A leptospirózis baktériumos eredetű megbetegedés, amely több állatfajt és AZ EMBERT IS érinti világszerte. A legszélesebb körben előforduló, állatról emberre terjedő betegségként tartják számon.

Számos leptospira faj létezik, ezek közül a kutyákat a Leptospira canicola és a Leptospira icterohemorrhagiae fertőzi meg legtöbbször.

A fertőzés forrása leggyakrabban a rágcsálók vizeletével szennyezett szemét, hulladék, de a baktériumok a vékonyabb, vagy sérült bőrön át is bejuthatnak a szervezetbe, így a kutyák a fertőzött vízben való úszás során, pocsolyákból, vagy akár talajjal, takarmánnyal, alommal, vagy más tárgyakkal való érintkezést követően is fertőződhetnek.

A betegség tünetei a fertőzés után 4-12 nappal jelentkeznek:

A vérzéses forma esetén magas láz, elesettség, étvágytalanság tapasztalható, és a szájban, a szemgolyó fehér részében számos apró vérzés látható. Emellett véres hasmenés és hányás is jelentkezik. A betegségnek e típusa gyakran végzetes kimenetelű.

A sárgasággal járó forma gyakran a vérzéses formára jellemző tünetekkel kezdődik, majd a szem és a száj nyálkahártyája, de még a bőr is sárgás színűvé válik.

A harmadik forma során jellemzően a vesék károsodnak. A kutya nagyon elesett, étvágytalan és hányhat is. Gyakori a bűzös szájszag, valamint a nyelven fekélyek alakulnak ki. Fokozott vízivás és vizeletürítés, véres vizelet, hasi fájdalom is megfigyelhető a beteg kutyákon. Ha a kutya átvészeli a betegségnek ezt a heveny formáját, szövődményként gyakran jelentkezik a vesék maradandó károsodása, ami miatt idült veseelégtelenség alakulhat ki a későbbiekben.

Laboratóriumi gyorsteszt nem áll rendelkezésre, az állat vizeletéből esetenként kimutathatóak a baktériumok, illetve több alkalommal vett vérminták vizsgálatával lehet következtetni a fertőzésre.

Az időben megkezdett hatékony antibiotikum kúra életmentő lehet, de még ebben azt esetben is rendszerint szükség van a beteg kutya kórházi, intenzív ápolására. Az antibiotikumok adagolását a betegség lezajlása után akár hetekig szükséges folytatni annak érdekében, hogy az összes baktérium elpusztuljon a szervezetben, és a kutya ne váljon tünetmentes hordozóvá.

Kombinált oltással megelőzhető a baj!
A kialakuló immunitás nem tart hosszú ideig, így feltétlenül indokolt Kedvencünk évenkénti ismételt oltása.

A fertőzést az ember is elkaphatja akár beteg kutyától, de pl. rágcsáló vizelettel szennyezett élelmiszer, ivóvíz kapcsán is.

Így a leptospirózis elleni védekezés nemcsak négylábú Barátunk szempontjából, hanem saját egészségünk megóvása érdekében is fontos!!!

Veszettség

 

A veszettség (Rabies lyssa) egy vírus okozta fertőző betegség, ami agy- és gerincvelőgyulladást okoz emlősökben, mivel az idegsejtekben nagymértékben képes elszaporodni.

A veszett állat harapása útján kerül a vírus a szervezetbe. A lappangási időt befolyásolja a harapás központi idegrendszertől való távolsága és a megharapott testrész idegekkel való ellátottsága, mivel a vírus az idegpályákon halad (kb. 3 mm/óra sebességgel) a központi idegrendszer felé.

Az első szakaszban megváltozik az állat viselkedése, élénk, játékos, örökmozgó kutya csendesebb, zárkózottabb, kedvetlenebb lesz, a kiegyensúlyozott, nyugodt kutya pedig nyugtalanabb, ingerlékenyebb, idegen személy vagy állat közelében támadóbb, a simogató kéz felé kap. A megszokott táplálékát visszautasítja, emészthetetlen anyagokat viszont mohón felfal. Gyakori a fokozott nemi ingerlékenység és az, hogy a harapás helyét harapdálja, szinte szétmarcangolja az állat.

A második szakaszban növekszik a reflexingerlékenység, az állat sokkal nyugtalanabb, idegesebb, ez az idegesség a dühöngésig fokozódik. A kutya széttépi az útjába kerülő tárgyakat, támad, ha láncon vagy pórázon van, attól mindenáron igyekszik megszabadulni, ha ketrecbe teszik, annak rácsait rohamszerűen harapdálja. Felismerhetők a „tudatzavar” jelei, hiszen olyan eszközökbe, tárgyakba is beleharap, melyek fájdalmat okoznak neki, máskor úgy tesz, mintha legyek után kapkodna. Ekkor már mutatkoznak a különböző bénulások: kancsalság (szemizom bénulás), nyelési nehézségek (garatizom bénulás), az ugatás megváltozása (gége bénulás), bőséges nyálcsorgás (nyelvizom bénulás).

A harmadik szakaszra már a teljes tompultság és a bénulások fokozódása a jellemző. A száj nyitott, az állkapocs lóg, a bénult nyelv előesik, majd a bénulások átterjednek a törzs és a végtagok izmaira is, végül az állat teljes mozdulatlanságra ítélve a betegség 5-8., ritkábban a 12-15. napján lesoványodva, a légző-izmok bénulása miatt elpusztul.

Embereknél átlagosan 18-60 nap telik el, mire a kutyáéhoz hasonló három szakaszban a vírus eléri az agyvelőt.

Ha a kutya betöltötte a 3 hónapos kort, KÖTELEZŐ A VESZETTSÉG ELLENI VÉDŐOLTÁS!

 

Corona vírus

 

Az utóbbi években nagyon gyakorivá vált a korona vírus által okozott hasmenés. Elsősorban fiatal és idős állatokat betegít meg.
A fertőzött állat bélsarával üríti a kórokozót. A lappangás idő 12 óra 3 nap között változik. Jellemző tünetek a bágyadtság, étvágytalanság és súlyos, vízszerű hasmenés. A hasmenés következtében az állatok gyorsan kiszáradnak.
Gyógykezelésének nagyon fontos része az infúziós kezelés a keringés támogatására, a kiszáradás megelőzésére. Fontos ezen kívül az antibiotikumos kezelés a bakteriális felülfertőződés elkerülése érdekében.
Megelőzése vakcinázással történik, a kombinált és a veszettség oltási sort követően.
Lyme kór
A Lyme kór a Borrelia burgdorferi által okozott megbetegedés, melyet hazánkban az Ixodes ricinus nevű kullancsfaj terjeszt. Fenntartó gazdái az erdei kisrágcsálók, melyek hosszú ideig hordozhatják a kórokozót, es a rajtuk megtelepedő kullancsok felvehetik. A kutyák fertőződéséhez 24-48 órás vérszívás szükséges, ugyanis a kullancsban a kórokozó ciszta formájában fordul elő és a vérszívást követően ennyi idő szükséges a fertőző formává történő átalakuláshoz.
A lappangási idő 2-5 hónap között változik. Kutyákban a legjellemzőbb tünete a visszatérő sántaság, és a heveny izületgyulladás, melyet láz, bágyadtság kísérhet. Előfordulhatnak továbbá idegrendszeri tünetek is, görcsök,, tompultság, viselkedés változás. A kórokozó károsítja továbbá a vesét is, melynek következtében hányás, fehérje vizelés, étvágytalanság jelentkezhet. A fertőzött kutyák többsége egész életében hordozó marad, ezért is térhetnek vissza időnként a tünetek. A lyme kór embereket is megbetegíthet, azonban fontos tudni, hogy a fertőzött a jelenlegi kutatások szerint nem veszélyes az emberre nézve.
Kimutatása laboratóriumi vizsgálatokkal történik, azonban nagyon nehéz, mivel a fertőzést követően csak 4-6 héttel jelennek meg a kórokozó elleni ellenanyagok az állat vérében. Gyógykezelése antibiotikumos kúrával történik, melyre nagyon gyorsan reagál. A kezelést három héten keresztül folytatni kell.
Megelőzése vakcinázással történik. Az oltás fél éves kor után ajánlott beadni, melyet egy hónap múlva még egy oltás követ, majd évente egyszer ismételni szükséges.